Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Mini zapiekanki z ryżu i kiełbasy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapiekanka z ryżu to idealne danie na każdą porę roku.

Mini zapiekanki z ryżu i kiełbasy

Składniki:

Mini zapiekanki z ryżu i kiełbasy

 

  • 20 dag ryżu
  • 15-20 dag kiełbasy podwawelskiej
  • 1/3 szkl groszku konserwowego
  • 1/3 szkl kukurydzy konserwowej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • 1 szkl utartego żółtego sera
  • sól
  • pieprz

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Mini zapiekanki z ryżu i kiełbasy
Ryż razem z marchewką ugotować w osolonej wodzie. Na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w pół krążki kiełbasę. Następnie do cebuli dodać ugotowany ryż, osączoną z zalewy kukurydzę i groszek, pokrojoną marchewkę, sos sojowy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, przestudzić. Do chłodnego ryżu wlać roztrzepane jajko wymieszane z połową startego sera, posiekany szczypiorek. Wszystko wymieszać i przełożyć posmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą miseczek żaroodpornych. Posypać żółtym serem i włożyć do piekarnika. Zapiekać w temp 190 stopni około 15 minut.