2milutka

2milutka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1094]

Miodownik z kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jego tajemnica tkwi z delikatnym cieście i wyśmienitym kremie najlepiej smakuje na drugi trzeci dzień .....

Miodownik z kremem

Składniki:

Miodownik z kremem

  • Ciasto:
  • 4 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka wiejskie
  • 4 łyżki miodu
  • 200 g margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Miodownik z kremem

Ciasto: Margarynę przełożyć do rondelka ,włożyć miód i podgrzać aż oba składniki się roztopią i połączą ,następnie przelać do dużej miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem ,dodać cukier wbić jajka ,zagnieść ciasto aby było jednolite,podzielić na 4 części .

Każdą rozwałkować ,ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem (standardowe blaszki) i piec każdą około 15 minut w temperaturze 180* Po wyjęciu z piekarnika ostudzić .



Krem: Mleko doprowadzić do wrzenia ,wsypać kasze mannę ,ugotować energicznie mieszając ,masę odstawić. Margarynę utrzeć z cukrem na puch dodawać po łyżce masy zimnej mannowej ,wlać sok z cytryny i ubić krem na puszysto.



Przełożenie: Każdy płat ciasta przełożyć cieniutko kremem przykryć następnym płatem ciasta aż do skończenia. Udekorować polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi.