Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 150]

Mufinki z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mufinki z boczkiem, serem i szczypiorkiem.

Mufinki z boczkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mufinki z boczkiem

  • 5 plastrów boczku
  • 2 łyzki masła
  • 1/4 szklanki szczypiorku
  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 1 szklanka mąki zwykłej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1/8 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1 szklanka startego sera cheddar
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Mufinki z boczkiem

Najpierw usmażyć boczek, zostawić do ostygnięcia i pokruszyć lub pokroić na małe kawałki, odłożyć kilka kawałków na bok. Rozpuścić masło, wyłączyć palnik i dodać pokrojony drobno szczypior. Teraz połączyć mokre składniki - jajko, mleko, stopione masło. W osobnej misce połączyć suche składniki, dodać cheddar, boczek i mokre składniki i wymieszać łyżką gęste ciasto. Foremkę na mufinki wysmarować masłem, oliwą lub sprejem, nałożyć ciasta na ok. 3/4 wysokości i wetknąć 1, 2 lub 3 kawałki boczku, piec 200 C ok. 20 minut, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy gotowe, wyjąć z pieca, pozwolić żeby przestygło 5 minut i wyjąć z foremki do całkowitego ostygnięcia chociaż można podać ciepłe jak i na zimno.

Tagi:

mufinki