Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pałki z kurczaka a'la gęś

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Z tego wszystkiego zamiast nogi gęsi będą pałki kurczaka w majerankuj z jabłkami nadzianymi duszoną kiszoną kapustą.

Pałki z kurczaka a'la gęś Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pałki z kurczaka a'la gęś

 

  • 2 pałki z kurczaka
  • 2 łyżki mielonego mięsa z piersi kurczaka
  • 1/4 łyżki mielonej słoniny
  • 1,5 łyżki majeranku
  • 1 łyżka tymianku suszonego
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 liście lubczyku
  • 1/2 łyżki natki
  • szczypta soli do smaku
  • szczypta pieprz mielonego do smaku
  • szczypta mielonej papryki słodkiej
  • 1/2 białej części pora
  • 3 jagody jałowca
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego

 

Sposób przygotowania:

Pałki z kurczaka a'la gęś
Zmielić mięso z piersi kurczaka ze słoninką .Dodać otręby i natkę pietruszki drobno usiekaną. Doprawić solą , pieprzem , majerankiem i utartą gałka muszkatołową. Pałki z kurczaka umyć i osuszyć. Delikatnie odsunąć skórę i w luźne miejsce włożyć farsz .Zawiązać skórę nicią do mięsa by farsz nie wypadł. Przygotować pastę do posmarowania mięsa z wierzchu mieszając :2 łyżki oleju, miód, szczyptę soli , pieprzu, papryki, majeranek i tymianek. Natrzeć pastą pałeczki z kurczaka i odłożyć do lodówki na 2 godziny. Wyjąć z marynaty .Oprószyć mąką. W garnuszku o grubym dnie rozgrzać resztę oleju i na bardzo gorącym obsmażyć na rumiano pałki. Obracać bardzo ostrożnie by skóra nie przywarła i farsz nie wypadł. Obok opiec na rumiano przekrojony na kawałki por. Wrzucić listek laurowy , rozgniecione jagody jałowca , liście lubczyku. Podlać wodą i dusić na małym gazie 40 minut. Wyjąć mięso. Sos przecedzić i doprawić do smaku.
Pałki z kurczaka a'la gęś
Przygotować farsz ze zmielonego miesa z piersi -słoniny i przypraw
Pałki z kurczaka a'la gęś
Na pałeczkach z kurczaka poluzować skórę i wcisnąć pod nią farsz
Pałki z kurczaka a'la gęś
Mięso natrzeć przygotowaną wcześniej marynatą
Pałki z kurczaka a'la gęś
Obsmażyć pałeczki z kurczaka na oleju i dusić zalane bulionem