SUPERPRZEPIS

Paszteciki a la sajgonki

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Paszteciki a la sajgonki Więcej zdjęć (3)

Chrupiące paszteciki z gęsich wątróbek, boczku, zawinięty w papier ryżowy i podawane na wzór sajgonek.

Składniki:

Paszteciki a la sajgonki

 

  • 450 gram gęsich wątróbek,
  • 5 jajka,
  • 100 gram bułki tartej,
  • 150 gram wędzonego boczku,
  • kieliszek Brandy,
  • 4 duże łyżki masła,
  • sól, pieprz do smaku,
  • papier ryżowy, zielenina do dekoracji,

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki a la sajgonki
Gęsie wątróbki myjemy pod bierzącą zimną wodą, osuszamy i dokładnie oczyszczamy z wszelkich żyłek, włókien, kroimy na drobne równe kawałki. Rozgrzewamy patelnie, smażymy pokrojony w kostkę boczek przez kilka minut, następnie dodajemy wątróbki, wszystko smażymy 5-6 minut.

Do miski dodajemy kolejno: wątróbki, boczek, jajka,kieliszek brandy,masło, przyprawy, wszystko bardzo dokładnie miksujemy i przecieramy przez sito. Papier ryżowy namaczamy, układamy farsz z wątróbki, zwijamy tak jak sajgonka i obsmażamy na gorącej oliwie. SMACZNEGO.
Paszteciki a la sajgonki
Wątróbkę dokładnie myjemy
Paszteciki a la sajgonki
kroimy