Magdusia1312

Magdusia1312

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Pasztet rybny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pasztet rybny podawać z chrzanem, sosem majonezowym lub sosem tatarskim oraz pieczywem.

Pasztet rybny

Składniki:

Pasztet rybny

 

  • 60 dag filetów z dorsza, morszczuka, blękitka,
  • 2 cebule,
  • marchew,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • liść laurowy,
  • łyżeczka cukru,
  • sól,
  • pieprz,
  • kromka bułki wrocławskiej,
  • pół szklanki gotowanego mleka,
  • 1—2 ząbki czosnku,
  • 10 dag masła,
  • łyżka musztardy,
  • nać pietruszki,
  • przyprawa do zup

Sposób przygotowania:

Pasztet rybny
Marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać, opłukać, pokrajać w cienkie plasterki. Dodać oczyszczoną, pokrojoną w plasterki cebulę. Zalać 2 szklankami wody, osolić i ocukrzyć. Gotować pod przykryciem przez 10—15 min. Filety włożyć do wywaru i ugotować do miękkości (ok. 20 min). Bułkę obrać ze skórki, namoczyć w mleku, odcisnąć. Ugotowaną rybę razem z bułką zemleć w maszynce. Masło utrzeć w misce, dodać drobno posiekany lub roztarty z solą czosnek, musztardę, bardzo drobno posiekaną cebulę i nać pietruszki oraz zmieloną rybę. Wszystko razem dobrze utrzeć i doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą. Ułożyć w formie wysmarowanej masłem lub olejem, dobrze ucisnąć i wstawić do lodówki. Przed podaniem wyłożyć na półmisek. Dekorować gałązkami pietruszki, liśćmi sałaty, plasterkami cytryny, plasterkami jaja ugotowanego na twardo. Podawać z chrzanem, sosem majonezowym lub sosem tatarskim oraz pieczywem.

Tagi:

zupa przyprawy