misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Patelnia z rybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

dużej patelni roztopić margarynę, włożyć szalotki oraz pieczarki i krótko poddusić. Na wierzchu położyć kawałki ryby, polać...

Patelnia z rybami

Składniki:

Patelnia z rybami

 

  • filety z halibuta 200 g
  • filety z łososia 200 g
  • filety z flądry 200 g
  • kraby (świeże lub mrożone) 100 g
  • sok z 1/2cytryny
  • sos Worcester parę kropli
  • szalotka 2 szt
  • pieczarki 200 g
  • margaryna roślinna łyżka
  • białe wino wytrawne 150 ml
  • śmietana 125 g
  • koperek posiekany łyżka
  • natki pietruszki posiekana łyżka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Patelnia z rybami
Filety i kraby opłukać i osuszyć lub osączyć. Filety pokroić na kawałki. Sok cytrynowy, sos worcester, sól i pieprz wymieszać i skropić ryby oraz kraby.
Szalotki obrać i drobno posiekać, pieczarki oczyścić i pokroić na cienkie plasterki. W dużej patelni roztopić margarynę, włożyć szalotki oraz pieczarki i krótko poddusić. Na wierzchu położyć kawałki ryby, polać winem i gotować rybę pod przykryciem, na małym ogniu 5 minut.
Dodać kraby, śmietanę i gotować jeszcze 10 minut. Przyprawić solą, pieprzem i sosem worcester. Pod koniec

Tagi:

sosy