Miłość w brzuchu mam

Miłość w brzuchu mam

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Pełnoziarnista orzechowa szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczne kruche ciasto, ekspresowe w wykonaniu, bez rozwałkowywania ciasta. Na pewno zrobię ją jeszcze nie raz.

Pełnoziarnista orzechowa szarlotka

Składniki:

Pełnoziarnista orzechowa szarlotka

 

  • Ciasto:

 

  • 280g mąki pełnoziarnistej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g orzechów Pekan zmielonych
  • 70g cukru pudru
  • 200g miękkiego masła

 

 

Sposób przygotowania:

Pełnoziarnista orzechowa szarlotka
Mąkę mieszam ze zmielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia i przesianym cukrem pudrem, zawartość miski wysypuję na stolnicę, dodaję, żółtka i masło, zagniatam ciasto. Prostokątną formę wykładam papierem do pieczenia, ciasto dzielę na 2 części, do formy kruszę 2/3 części i je ugniatam. Jabłka ścieram na tarce, skrapiam je sokiem z cytryny, mieszam je z cukrem, cynamonem i bułką tartą, rozprowadzam je na cieście. Na wierzch kruszę pozostałą część ciasta. Piekę placem w 180' przez około 35-40 minut.