Perłowy filet w migdałach z sosem borówkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Filety z kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą warzywną. Następnie każdy nacinamy a powstałe kieszenie wy

Perłowy filet w migdałach z sosem borówkowym

Składniki:

Perłowy filet w migdałach z sosem borówkowym

 

  • 200 g sera pleśniowego (może być Lazur perłowy)
  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka (porcja ok. 150g)
  • 100 g migdałów
  • 1 jajko

  • Sos:
  • 100 g konfitury z borówek
  • 2 łyżki białego wina wytrawnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa warzywna

Sposób przygotowania:

Perłowy filet w migdałach z sosem borówkowym
Filety z kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą warzywną.



Następnie każdy nacinamy a powstałe kieszenie wypełniamy plastrami sera Lazur perłowy i zwijamy.



Mięso podsmażamy na patelni grillowej przez ok. 3 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na 5-10 min w temp. 170ºC.

Migdały mieszamy z rozmąconym jajkiem oraz przyprawą warzywną i na

3 minuty przed końcem pieczenia kładziemy na filety.

Do konfitury z borówek dodajemy oliwę, wino i energicznie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą warzywną.

Filety wyciągamy z piekarnika i polewamy sosem borówkowym