Nencja

Nencja

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Pieczony schab nadziany żurawinową wkładką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Znudzil Ci się tradycyjny schab w panierce, która kipi tłuszczem? mam dla Ciebie pomysł na pieczony schab

Pieczony schab  nadziany żurawinową wkładką

Składniki:

Pieczony schab nadziany żurawinową wkładką

 

  • 3 plastry schabu
  • 5 pieczarek
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 2 łyżki mrożonej żurawiny (niesłodzonej)
  • pół pęczka natki pietruszki
  • marchew,
  • 1/2 białej cebuli
  • kawałek pora
  • ząbek czosnku

 

  • do smaku:
  • sól - szczypta
  • pieprz świeżo mielony - szczypta
  • musztarda chrzanowa - łyżeczka
  • miód 1/2 łyżeczki
  • oliwa - łyżka
  • sos sojowy - łyżka

Sposób przygotowania:

Pieczony schab nadziany żurawinową wkładką
W małym naczyniu (najlepiej słoiczek) robimy marynatę: kolejno :łyżka oliwy +łyżeczka wody + łyżeczka musztardy + 1/2 łyżeczki miodu -> wszystko dokładnie mieszamy. Rozbijamy schab - który obsypujemy pieprzem i solą, oraz nacieramy marynatą - odstawiamy do lodówki. Na patelni rozgrzewamy trochę masła, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę oraz pieczarki, solimy odrobinę. Kiedy pieczarki zmiękną dodajemy żurawinę, po ok. 5 min dodajemy posiekana natkę. Podlewamy łyżką sosu sojowego i po 5 min farsz jest gotowy. Do naczynia żaroodpornego układnamy pokrojoną w talarki marchew, dorzucamy cebulę pokrojoną i pióra oraz talarki pora. wrzucamy obrany ząbek czosnku. W rozbity schab nakładamy farsz i zawijamy - żeby się nie rozpadał (można zbić brzegi tłuczkiem. Roladki układamy w naczyniu, podlewamy szklanką wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 st - pieczemy około pół h - po tym czasie roladki obracamy zapiekając jeszcze przez ok 10 minut.

Tagi:

sosy schab