mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Piernik bez miodu z masą grysikową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Łatwy piernik z pyszną masą z kaszy manny

Piernik bez miodu z masą grysikową

Składniki:

Piernik bez miodu z masą grysikową

 

  • Ciasto:
  • mąka pszenna 2 szkl.
  • cukier 3/4 szkl.
  • mleko 1 szkl.
  • powidła śliwkowe 150 g
  • olej 1/2 szkl.
  • jajka 3 szt.
  • cynamon 1 łyżeczka
  • kakao 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka

 

Sposób przygotowania:

Piernik bez miodu z masą grysikową
W misce umieszczam: przesianą mąkę, cukier, mleko, powidła, olej, jajka, cynamon, kakao i sodę. Całość dokładnie miksuję. Masę wylewam na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną formę. Wstawiam do piekarnika do 180*C i piekę około 50 minut.

Masa grysikowa: Dwie szklanki mleka i 3 łyżki grysiku (czyli kaszy manny) gotuję w rondelku na niewielkim ogniu na gęsto. Po ugotowaniu pozostawiam grysik do dokładnego ostudzenia. Miękkie masło miksuję z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Do utartego masła dodaję po łyżce zimnego grysiku i dalej ucieram.

Piernik po upieczeniu kroje na 2 lub 3 części.
Masą grysikową przekładam piernik. Wierzch polewam czekoladą. Wstawiam do lodówki.