Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pierogarnia u Buni

Pierogi z kapustą i grzybami :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Potrawa podawana tradycyjnie na Wigilię . Jeśli robimy to w innym czasie , możemy podawać okraszone skwarkami z boczku .

Pierogi z kapustą i grzybami :

Składniki:

Pierogi z kapustą i grzybami :

 

  • 30 dag mąki
  • 1 jajko
  • ½ szklanki wody
  • szczypta soli
  • 1.2 kg kiszonej kapusty
  • garść suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • ¼ szklanki oliwy
  • pieprz mielony

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i grzybami :
Z mąki , wody, jajka, szczypty soli zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć . Grzyby namoczyć , ugotować i drobno pokroić . Kapustę przepłukać by nie była za kwaśna . Zalać wodą ( z dodatkiem wody z gotowania grzybów ) i gotować 1 godzinę . Odcedzić . Cebule drobno usiekać i usmażyć na złoto na 2 łyżkach oliwy. Do kapusty dodać grzyby, cebulę , resztę oliwy . Doprawić pieprzem . Dusić 30 minut. Ciasto rozwałkować i wykrawać z niego szklanką krążki . Nadziewać je farszem , zlepiać i gotować w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia. Podawać polane masłem lub skwarkami .( Bardzo smaczne są pierogi odsmażane na rumiano ).
Można też surowe pierogi smażyć na rumiano na oliwie , zamiast gotować