cherrycola

cherrycola

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Pierogi z płuckami,grzybami i kapustą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wspaniałe pierogi z podrobami, grzybami i kiszona kapustą

Pierogi z płuckami,grzybami i kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z płuckami,grzybami i kapustą

 

  • płucka ze świni wraz z nerkami i sercem
  • kilogram kapusty kiszonej
  • 5 cebul
  • 20 dkg suszonych grzybów
  • sól pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z płuckami,grzybami i kapustą
Gotujemy płucka i resztę podrobów razem z krostką rosołową. Gdy miesko ostygnie milimy na drobnych oczkach. Grzyby suszony obgotowujemy. Cebulke kroimy w kostke smażymy na tłuszczu(smalec lub boczek). Do zarumienionej cebuli dodajemy pokrojone ugotowane grzyby, następnie kiszona kapustę pokrojoną. Całość smażymy. Następnie łączymy zmielone podroby wraz z reszta farszu. Doprawiamy sola i pieprzem. Tak oto mamy przygotowany farsz, pozostało tylko zrobienie ciasta.Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Gdyby okazało się za twarde dodajemy odrobinę wody gazowanej. Z podanej ilości farszu powinno wyjść ok 250 pierogów. Jednak z ciasta wyjdzie tylko ok 150 pierogów. Więc z pozostałej ilości farszu zrobiłam krokiety. Gdy nie chcemy całości użyć od razu pozostały farsz można zamrozić i użyć następnym razem. Smaczengo!
Pierogi z płuckami,grzybami i kapustą
Ugotowane płucka mielimy na drobnych oczkach maszynki
Pierogi z płuckami,grzybami i kapustą
Cebulkę i grzyby smażymy, nastepnie dodajemy kapuste kiszoną
Pierogi z płuckami,grzybami i kapustą
Z podanych składników wyszło aż tyle farszu ;))
Pierogi z płuckami,grzybami i kapustą
Pierogi sklejamy, gotujemy i podajemy ze stopioną słoninką. Smacznego!