Sposób przygotowania:
Pierogi z rabarbarem
Do przesianej mąki dodać mąkę ziemniaczaną, odrobinę soli, olej, żółtko, mleko i wodę gazowaną. Zagnieść ciasto, przykryć i pozostawić na 20-30 minut.
W międzyczasie rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałeczki. Posypać cukrem z wanilią, wymieszać. Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, na każdy krążek ułożyć po kilka kawałeczków rabarbaru, złożyć na pół i dokładnie zlepić.
Wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, wkładać na talerze, posypać cukrem.
Podawać z dodatkiem śmietany ubitej z cukrem pudrem lub zrumienionym masłem.
W międzyczasie rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałeczki. Posypać cukrem z wanilią, wymieszać. Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, na każdy krążek ułożyć po kilka kawałeczków rabarbaru, złożyć na pół i dokładnie zlepić.
Wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, wkładać na talerze, posypać cukrem.
Podawać z dodatkiem śmietany ubitej z cukrem pudrem lub zrumienionym masłem.
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2