Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pierogi z rabarbarem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pierogi z rabarbarem są rewelacyjne. Wszyscy domownicy byli mile zaskoczeni. Polecam, są warte wypróbowania.

Pierogi z rabarbarem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pierogi z rabarbarem

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z rabarbarem
Do przesianej mąki dodać mąkę ziemniaczaną, odrobinę soli, olej, żółtko, mleko i wodę gazowaną. Zagnieść ciasto, przykryć i pozostawić na 20-30 minut.

W międzyczasie rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałeczki. Posypać cukrem z wanilią, wymieszać. Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, na każdy krążek ułożyć po kilka kawałeczków rabarbaru, złożyć na pół i dokładnie zlepić.

Wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, wkładać na talerze, posypać cukrem.

Podawać z dodatkiem śmietany ubitej z cukrem pudrem lub zrumienionym masłem.
Pierogi z rabarbarem
Do mąki pszennej dodać mąkę ziemniaczną i resztę przygotowanych składników.
Pierogi z rabarbarem
Zagnieść elastyczne ciasto, przykyć i pozostawić na kilkanaście minut.
Pierogi z rabarbarem
Laski rabarbaru obrać, pokroić i wymieszać z cukrem z wanilią
Pierogi z rabarbarem
Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, włożyć porcję rabarbaru.
Pierogi z rabarbarem
Złozyć na pół i dokładnie zlepić.