SUPERPRZEPIS

Pizza na cieście maślankowym

  • 2
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Pizza na cieście maślankowym Więcej zdjęć (3)

znowu naszło nas na pizzę, dziś na cieście maślankowym, które wyszło bardzo delikatne

Składniki:

Pizza na cieście maślankowym

 

  • Ciasto :
  • 450 g mąki koszalińskiej ( typ 500 )
  • 350 ml maślanki naturalnej
  • 1 łyżeczka soli morskiej z magnezem
  • 1 łyżka cukru ( płaska )
  • 30 g świeżych drożdży
  • 5 łyżek oleju ryżowego
  • Dodatki :
  • 400 g gotowanych świeżych grzybów ( podgrzybki )
  • 1 cebula
  • 300 g pieczonej kiełbasy
  • 250 g żółtego sera
  • zioła włoskie
  • chili
  • pieprz
  • ostry sos pomidorowy
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Pizza na cieście maślankowym
Do miski wsypać mąkę oraz sól i wymieszać. Maślankę o temperaturze pokojowej rozmieszać z olejem. Drożdże rozetrzeć na płynną masę z cukrem i wlać je do mąki. Następnie wlać maślankę z olejem i wyrobić ciasto. Delikatnie je oprószyć mąką, przykryć miskę ściereczką i zostawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy ciasto rośnie na patelni rozgrzać masło, wrzucić grzyby i podsmażyć razem z obraną, umytą i pokrojoną w kostkę cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem a potem przestudzić. Gdy ciasto wyrośnie ponownie je wyrobić, podzielić na trzy części i każdą z nich rozłożyć na talerzach ceramicznych o średnicy 35 cm wysmarowanych olejem i oprószonych mąką. Ciasto posmarować sosem pomidorowym ( jeśli nie mamy domowego sosu można użyć ketchupu ). Na cieście rozłożyć porcje grzybów z cebulą a następnie pokrojoną w paseczki kiełbasę i na koniec starty żółty ser. Wszytko oprószyć przyprawami do smaku i zostawić na 10 minut do podrośnięcia ciasta. Gotowe pizze piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10-15 minut w zależności od piekarnika. Upieczone pizze pokroić i polać ketchupem.
Pizza na cieście maślankowym
Etap 1na cieście rozsmarować usmażone grzyby
Pizza na cieście maślankowym
Etap a potem kiełbasę ser i pzrypawy do smaku2