zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Książka Kucharska: Pizza - łatwa i pyszna

Pizza z cukinią i wędzoną makrelą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Nie jediście? zaskakująco smaczna!

Pizza z cukinią i wędzoną makrelą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z cukinią i wędzoną makrelą

 

  • 500 g mąki
  • 325 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • saczetka drożdży instant 7g
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • łyżeczka suszonego oregano
  • połowa wędzonej makreli
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 zielonej papryki
  • ser żółty lub inny na wierzch
  • sól, pieprz
  • świeże zioła (oregano, bazylia)
  • czarny sezam do posypania
  • oliwa dobrej jakości

Sposób przygotowania:

Pizza z cukinią i wędzoną makrelą
Najpierw przygotowujemy ciasto. Łączymy w misce mąkę, sól i czarnuszkę. W drugim naczyniu mieszamy ciepłą wodę z drożdżami, cukrem, 2 łyżkami oliwy i zalewamy mąkę w pierwszym naczyniu. Zostawiamy na 10 minut (drożdże zaczną pracować, łatwo się wyrobi ciasto) i dopiero mieszamy i wyrabiamy ok. 10 minut aż ciasto będzie odchodzić od brzegów, możemy natłuścić ręcę będzie łatwiej. Odstawiamy d wyrośnięcia (ok. 45 minut) aż podwoi objętość. Wykładamy na blachę, formę do pizzy obsypaną mąką. Łączymy przecier z oregano i łyżką oliwy i rozprowadzamy na pizzy (to wersja dla zapracowanych, można przygotować samemu sos pomidorowy), nakadamy kawałeczki obranej ryby, paprykę, cieniutko pokrojoną cukinię, zioła, skrapiamy oliwą i wkładamy do pieca nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minutach nakładamy ser, posypujemy sezamem i wkładamy jeszcze do pieca na chwilę, do roztopienia sera.
Pizza z cukinią i wędzoną makrelą
Łączymy w jednej misce sypkie składniki, w drugiej wodę i drożdże
Pizza z cukinią i wędzoną makrelą
Zaleamy sypkie składniki wodą z drożdżami i odstawiamy na 10 minut
Pizza z cukinią i wędzoną makrelą
Ciasto będzie gotowe kiedy podwoi swoją objętość
Pizza z cukinią i wędzoną makrelą
Wykładamy ciasto na bachę lub formę obsypaną mąką