SUPERPRZEPIS

Pleśniak jeżynowo brzoskwiniowy

  • 6
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Pleśniak jeżynowo brzoskwiniowy Więcej zdjęć (5)

Nietradycyjny pleśniak, bo z domowym dżemem z leśnych jeżyn i świeżymi brzoskwiniami. Ciasto na tyle nieskomplikowane, że każdemu się uda :)

Składniki:

Pleśniak jeżynowo brzoskwiniowy

 

  • CIASTO:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 dag margaryny
  • szczypta soli
  • 4 żółtka
  • ewentualnie łyżka kwaśnej śmietany – gdyby składniki nie chciały się połączyć
  • PIANA:
  • 4 białka
  • 1/3 szklanki cukru
  • kisiel morelowy
  • DO PRZEŁOŻENIA:
  • Słoiczek dżemu z leśnych jeżyn – u mnie domowy, z owoców przetartych przez sitko
  • 3 duże brzoskwinie „Ufo”

 

Sposób przygotowania:

Pleśniak jeżynowo brzoskwiniowy
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i szczyptę soli, wymieszać i posiekać z zimną margaryną. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Gdyby składniki nie chciały się połączyć, dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Ciasto zawinąć w folię i schodzić w lodówce przez 30 minut. Brzoskwinie sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kawałki. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem. Foremkę o wymiarach 23x29 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wykleić schłodzonym ciastem. Na cieście rozsmarować dżem jeżynowy. Na dżemie rozłożyć kawałki brzoskwiń. Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając miksowania partiami dodać cukier. Na koniec domieszać proszek kisielowy. Pianę rozłożyć na powierzchni ciasta, od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45-50 minut.
Pleśniak jeżynowo brzoskwiniowy
Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić na kawałki.
Pleśniak jeżynowo brzoskwiniowy
Dżemem posmarować spód, a na nim rozłożyć kawałki owoców.
Pleśniak jeżynowo brzoskwiniowy
Pianę rozłożyć na powierzchni ciasta, od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.
Pleśniak jeżynowo brzoskwiniowy
Po wyjęciu z piekarnika pozwolić ciastu wystygnąć.