Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Pomidorówka bardzo jarzynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna zupa z dużą ilością warzyw - smaczna i zdrowa

Pomidorówka bardzo jarzynowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pomidorówka bardzo jarzynowa

 

 

  • ZUPA - ok. 1 litra mocnego wywaru
  • 1 duża marchewka albo 2 mniejsze
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1/4 niedużego selera
  • 6 - 8 cm średnio grubego pora
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 4 - 5 łyżek koncentratu pomidorowego 30 % Pudliszki
  • ok. 125 ml gęstej słodkiej śmietany
  • do smaku - sól, cukier, pieprz czarny mielony
  • 1 czubata łyżka masła
  • dodatkowo : 2 - 3 łyżki oliwy zmiksowane z kilkoma małymi listkami bazylii

 

Sposób przygotowania:

Pomidorówka bardzo jarzynowa
Podstawą dobrej zupy jest dobry wywar więc taki trzeba ugotować. Opłucz wołowinę i wytrzyj do sucha ręcznikiem papierowym. Rozgrzej garnek, posmaruj dno odrobiną oliwy. Włóż płat mięsa i lekko obsmaż. Zalej gorącą wodą - ma tylko przykryć mięso. Gotuj pomalutku półtorej godziny usuwając szumowiny. Następnie dodaj oczyszczoną i umytą włoszczyznę oraz liść laurowy i ziele angielskie, gotuj następne półtorej godziny. Ugotowany wywar przecedź - mięso i warzywa możesz użyć do innego dania.Pozostałe surowe warzywa obierz. Marchewkę, pietruszkę i selera pokrój w cienkie słupki, pora w półplasterki. Roztop w małym garnku masło, podsmaż na lekko złotawy kolor warzywa korzeniowe, dodaj pora i smaż jeszcze chwilę razem. Wlej wywar, dosyp lubczyk, gotuj 3 - 4 minuty. Dolej śmietankę, zagotuj, dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj żeby się rozpuścił. Dopraw do smaku. Podając polej każdą porcję odrobiną zielonej oliwy, z dodatkiem pysznych bułeczek ziołowych :) Przepis na ziołowe ślimaczki znajdziesz tutaj - https://gotujmy.pl/slimaczki-z-pesto-,przepisy-pieczywo-przepis,179933.html
Pomidorówka bardzo jarzynowa
podstawą dobrej pomidorowej jest dobry domowy wywar z mięsa i warzyw
Pomidorówka bardzo jarzynowa
surowe warzywa - te które będą pływać w gotowej zupie - obierz i pokrój w zapałkę
Pomidorówka bardzo jarzynowa
podsmaż je na maśle aż zaczną się leciutko rumienić i dopiero zalej wywarem