bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: "Z Berniką przez kuchnie świata"

Potrawka cielęca z kuchni francuskiej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Potrawka cieleca z książki Kuchnia francuska 1 z 1993. Robilam ja pierwszy raz w 1997 wczoraj był drugi raz.

Potrawka cielęca z kuchni francuskiej

Składniki:

Potrawka cielęca z kuchni francuskiej

 

  • 600 g cięleciny bez kosci (ja miałam od zeberka)
  • cebula
  • 6 goździków
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1/2 selera
  • 4 szalotki
  • 200 g borowików (pieczarek)
  • 3 żółtka
  • 150ml śmietany 18%
  • 1l bulionu
  • 5 łyzek masla
  • 2 łyzki mąki
  • sok z ćwiartki cytryny
  • sol, pieprz
  • tzw. buquet garni czyli kilka gałazek natki pietruszki, 2 listki laurowe, świezy tymianek
  • łodyga (dałam niestety suszony), 3 ziarnka ziela angielskiego

 

Sposób przygotowania:

Potrawka cielęca z kuchni francuskiej
Powinan byc z borowikami ale o tej porze raczej o nie trudno dlatego zastąpilam je pieczarkami ale jesienią zrobie ponownie w oryginale. Mieso osuszone pokroić w kostke. Na patelni rozgrzac 2 łyzki masła, wrzucic mięso i podsmażyć na złoty kolor. Posolic, oprószyć pieprzem. Przełozyc do garnka i wlać bulion. Marchewki, por seler obrać, oplukac pokroic na kawalki, dodać do mięsa. Cebule obrac i naszpikować goździkami. Dodac mieszanke zioł. gotowac wszystko na małym ogniu ok. 40 minut. Szalotki obrac, pieczarki/borowiki pokroic na ćwiartki. Pozostałe masło rozpuscic na patelni, wrzucic cebulki i grzyby. Jesli to beda borowiki to przyryc i dusic ok 30 minut, w przypadku pieczarek przykryc i dusic ok 10 minut. Mieso wyjąc z bulionu, oproszyc maka i wlozyc do garnka z grzybami. bulion przecedzic i odlać ok 500ml wlac do grzybów. Pozostawic na małym ogniu. Rozetrzec zółtka. Potrawke zdjac z ognia, zaciagnac smietana a nastepnei zółtkami. Doprawic sokiem z cytryny, pieprzem. Wymieszac, podgrzac ale nie zagotowac. Podawać z grzankami usmażonymi na patelni na maśle. Ewentualnie jak moj maz z ryzem (profanacja). Do tego wino o zdecydowanym smaku i rozkosze podniebienia gotowe;)

Tagi:

beza bezy