Pączki z ziemniaków są niezwykle puchate i pyszne. Przygotowuje się je z mąki pszennej, utłuczonych lub przeciśniętych przez praskę ziemniaków, mleka, jajek, masła, cukru, drożdży, skórki z cytryny i ekstraktu z wanilii. Dodatkowo warto zatroszczyć się o cukier puder do oprószenia, nadzienie (może być np. dżemowe lub budyniowe) oraz tłuszcz do smażenia (np. smalec, olej rzepakowy lub kokosowy). Dodatek ziemniaków sprawia, że pączki są delikatniejsze i wilgotniejsze w porównaniu do tych zwykłych.
Tłusty czwartek

Tłusty czwartek

Najpopularniejsze słodkości, jakie przygotowuje się na tłusty czwartek, to faworki, inaczej chrusty, oraz pączki z nadzieniem lub dziurą w środku, czyli tak zwane oponki. Domowe pączki robi się z ciasta drożdżowego i smaży w głębokim tłuszczu. Deser można nadziewać różaną konfiturą, czekoladą, budyniem, serem lub dżemem owocowym. Po ostygnięciu pączki oblewa się białym lukrem lub posypuje cukrem pudrem. Faworki drożdżowe to delikatne i kruche ciasto z dodatkiem śmietany. Doskonale smakują do kawy lub herbaty.

Polecane przepisy do kategorii Pączki z ziemniaków

Znaleźliśmy 27 przepisów w kategorii Pączki z ziemniaków

Pączki ziemniaczane

Pączki ziemniaczane

cherry cherry

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: