Kuchnia polska

Kuchnia polska
Kuchnia polska najczęściej kojarzona z kotletami mielonymi i zupą pomidorową jest bogata w tradycyjne i historyczne dania. Kulinarne dziedzictwo zaczyna powoli wracać do łask i z chęcią odkrywany dawne, często zapomniane smaki rodzimego kraju.
Wpływy rosyjskie, żydowskie, czy niemieckie sprawiają, że niekiedy trudno jest określić w ilu procentach podawana zupa, czy drugie danie jest typowo polskie.

Tradycyjny barszcz czerwony, podawany z kluseczkami i ziemniakami, czy flaczki przyprawione pieprzem i majerankiem, goszczą na polskich stołach zarówno na co dzień jak i od święta.

Od czasów szlacheckich, zamiłowanie do pieczonego drobiu się nie zmieniło. Kaczka glazurowana z jabłkami, czy faszerowane kurczęta świetnie wpisują się w polską tradycję.

Bogata polska ziemia, obfitująca w plony, dawała możliwości wykreowania coraz to nowszych potraw na bazie fasoli, grochu, kaszy czy innych zbóż. Stanowiły świetną alternatywę dla dań mięsnych, które w większości były podawane na szczególne okazje.

Na szczególną uwagę zasługują rozsławione pierogi, bigos, czy gołąbki faszerowane mięsem i kaszą gryczaną, zyskujące coraz to szersze uznanie w oczach wielu obcokrajowców.

Zapraszamy do odkrycia polskiej kuchni na nowo, gdzie czekają nowe przepisy do wypróbowania.

Znaleziono: 18 w dziale przepisy

Szukano: kuchnia polska

Masło chrzanowe

Masło chrzanowe

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zrazy a'la Potocki

Zrazy a'la Potocki

bernika bernika
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Golonka w piwie

Golonka w piwie

bernika bernika
9

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto kawowe

Ciasto kawowe

caroline1983 caroline1983

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: