bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Idealny barszcz czerwony

Krokiety dziadowskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis z książki "Kuchnia Polska 1001 przepisów" Ewy Aszkiewicz.

Krokiety dziadowskie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krokiety dziadowskie

 

Sposób przygotowania:

Krokiety dziadowskie
Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, ząbek czosnku i pieczarki. Kaszę, ziemniaki, kapustę, cebulę z pieczarkami zmielić w maszynce do mielenia. Do zmielonej masy dodajemy jajko, przyprawy, natkę, doprawiamy wg smaku. Z masy lepimy ok 10 krokietów. Jeżeli masa jest zbyt rzadka wystarczy dodać bułki tartej. Każdego krokieta opanierować w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć na mocno rozgrzanym smalcu do zrumienienia. Podajemy z barszczem czerwonym albo sosem grzybowym lub pieczarkowym.
Krokiety dziadowskie
Kuchniai staropolska i jej krokiety dziadowskie z kaszy