Sposób przygotowania:
Bigos - nasza polska kuchnia
1.Gdy kapusta kiszona jest bardzo kwaśna musimy ją przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie poszatkować, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, wrzucić ziele angielskie, liście laurowe i dusić około 50 minut. 2.W osobnym naczyniu zalać wrzątkiem grzyby. Gdy zmiękną odcedzić i posiekać. 3.Cebulę pokroić w piórka, kiełbasę i boczek w kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę, następnie dodać kiełbasę i boczek. 5. W oddzielnym garnku zagotować wodę, dodać mięso wieprzowe i gotować do miękkości. Gdy jest miękkie, ostudzić, pokroić w kosteczkę. 6.Gdy kapusta jest już miękka doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem, dodajemy grzyby, mięso wieprzowe, cebulę, kiełbasę, boczek. 7. Wszystko wymieszać i gotować bez przykrycia 20 minut. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy. Gdy jest za mało wody podlać wywarem z grzybów.
Ruszkosia