Wspominasz z rozrzewnieniem pierożki babci? Lubisz pierogi z kapustą i grzybami, ruskie lub owocowe? Nie wiesz jak je zrobić? Spokojnie – dzięki naszym wskazówkom Tobie też uda się zrobić delikatne pierogi ze smacznym nadzieniem. Ciasto na pierogi jest uniwersalne, zmieniamy tylko farsz.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- sól
- przegotowana woda
2 szklanki mąki przesiej do dużej miski ze szczyptą soli. Wbij do niej całe jajko. 1/2 szklanki letniej wody wymieszaj z łyżką oleju. Wodę z olejem stopniowo wlej do mąki, lekko mieszając palcami. Wyłóż na stolnicę i zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką, odstaw na 5 minut. Ciasto odkryj, zagnieć. Rozwałkuj na grubość ok. 1,5 mm i szklanką lub kieliszkiem wykrój kółka.
II. Jak zrobić farsz na pierogi:
1. Farsz z kapustą i grzybami
- 60 dag kiszonej kapusty
- 5 dag suszonych grzybów
- 1 jajko
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Grzyby opłucz, namocz, ugotuj, ostudź, odciśnij. Kapustę wypłucz, zalej wywarem z grzybów, ugotuj, ostudź, odciśnij. Kapustę i grzyby przepuść przez maszynkę. Cebulę drobno posiekaj, zrumień na oleju. Do kapusty i grzybów dodaj cebulę i jajko, wymieszaj, dopraw.
2. Farsz mięsny
- 35 dag wołowiny z rosołu
- 10 dag słoniny
- pół bułki
- cebula
- 2 łyżki bulionu
- sól i pieprz
Wołowinę ostudź i przepuść przez maszynkę. Słoninę i cebulę zrumień na patelni przepuść przez maszynkę i połącz z mięsem. Bułkę namocz w ciepłej wodzie, odciśnij dodaj do reszty składników. Do masy dodaj zimny bulion sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
3. Farsz na pierogi ruskie
- 75 dag ziemniaków
- 25 dag twarogu
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- sól
- grubo zmielony pieprz
- 10 dag boczku
Cebule obierz, posiekaj w drobną kostkę, zaszklij na patelni na rozgrzanym maśle. Ziemniaki opłucz, obierz, ugotuj, lekko przestudź, przetrzyj przez sito, połącz z cebulą. Twaróg przetrzyj przez sito na ziemniaki z cebulą, całość starannie wymieszaj. Przypraw do smaku solą i grubo zmielonym pieprzem, farsz powinien być pikantny.
III. Jak nakładać farsz i gotować pierogi
Na każdym krążku ciasta kładź łyżeczkę farszu. Brzeg krążka posmaruj przegotowaną wodą. Uformuj pierogi, sklej, wrzuć je na wrzątek z dodatkiem soli i oleju. Gotuj 3–4 min, wyjmij, polej zrumienioną na oleju cebulką.
Pierogi można odgrzewać następnego dnia. W tym celu rozgrzej patelnię, dodaj 2 łyżki oliwy i podsmażaj na złoto.
Nasze rady:
Pierogi gotuj partiami w szerokim, płaskim rondlu – pierogi powinny luźno pływać i pokrywać tylko powierzchnię wody.
Gotowe pierogi od razu ugotuj – wtedy ciasto nie popęka. Ugotowane polej tłuszczem – dzięki temu się nie posklejają.
Zobacz ciekawe przepisy na mniej znane ale równie pyszne pierogi.
Inspiracja tematyczna: "Pani domu" oraz "Przyjacióka"