Sposób przygotowania:
Kurpiowska sałatka śledziowa z jabłkiem
Filety śledziowe moczymy w wodzie przez ok. 2 godziny i w tym czasie przynajmniej raz zmieniamy wodę. Wymoczone filety osuszamy ręczniczkiem papierowym i kroimy w kosteczkę. Cebulkę obieramy i kroimy drobniutko, następnie przekładamy na siteczko i sparzamy ją wrzątkiem (kilka sekund) i przelewamy zimną wodą.
Jabłko obieramy ze skórki, wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy w małą kosteczkę. Pokrojone jabłko skrapiamy sokiem z cytryny. Jajka ugotowane na twardo obieramy ze skorupki i także kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki sałatki przekładamy do miski.
Do małej miseczki odmierzamy wszystkie składniki na sos i całość dokładnie mieszamy. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę i mieszamy dokładnie. Sałatkę odstawiamy do lodówki na kilka godzin aby smaki się przegryzły. Przed podaniem posypujemy ją posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Jabłko obieramy ze skórki, wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy w małą kosteczkę. Pokrojone jabłko skrapiamy sokiem z cytryny. Jajka ugotowane na twardo obieramy ze skorupki i także kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki sałatki przekładamy do miski.
Do małej miseczki odmierzamy wszystkie składniki na sos i całość dokładnie mieszamy. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę i mieszamy dokładnie. Sałatkę odstawiamy do lodówki na kilka godzin aby smaki się przegryzły. Przed podaniem posypujemy ją posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
zbysiowa
-Natka-
Dziękuję, sałatka wyszła bardzo dobra, miała być na kolacje dla całej rodziny, ale od razu po zrobieniu zdjęcia podebrał ją mój tato i mi ostał się tylko talerzyk do zmywania. :)