Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pstrąg tęczowy z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Rybka wspaniała i bardzo łatwa do przygotowania.

Pstrąg tęczowy z pieczarkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pstrąg tęczowy z pieczarkami

 

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg tęczowy z pieczarkami
Umytą, wypatroszoną, bez głowy rybę osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem, skropić sokiem z cytryny, zawinąć w folię, odłożyć w chłodne miejsce na kilka godzin. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone w kostkę pieczarki, podsmażyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup, ostudzić. Następnie rybę ułożyć na folii aluminiowej, nafaszerować pieczarkami, szczelnie zawinąć i ułożyć w przygotowanej blaszce. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut. Po 20 minutach pieczenia, z wierzchu usunąć folię, rybę włożyć ponownie do piekarnika, zrumienić. Podawać z plasterkami cytryny.
Pstrąg tęczowy z pieczarkami
Pokrojone pieczarki i cebulę podsmażyć na maśle
Pstrąg tęczowy z pieczarkami
Zamarynowanego w przyprawach pstrąga ułożyć na folii aluminiowej
Pstrąg tęczowy z pieczarkami
Napełnić farszem z pieczarek i szczelnie zawinąć folią