Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Mandarynkowy zawrót głowy

Pstrąg z mandarynkami i pieprzem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Delikatny pstrąg macerowany w soku mandarynkowym i cytrynowym - z dużą ilością grubo mielonego pieprzu.

Pstrąg z mandarynkami i pieprzem  Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pstrąg z mandarynkami i pieprzem

 

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg z mandarynkami i pieprzem
Zrobić marynatę z soku wyciśniętego z cytryny i 1 mandarynki zmieszanych z 2 łyżkami oleju , 1/2 łyżeczki pieprzu i miodem .Filety z pstrąga zalać marynatą i zostawić w lodówce na godzinę. Wyjąć z marynaty , osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi , posolić, posypać pieprzem, oprószyć mąką.Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na rumiano filety z obu stron .W ostatniej fazie smażenia dodać masło . Drugą mandarynkę okroić ze skórki i pokroić w plastry . Podawać obkładając pstrąga plastrami mandarynki . Pstrąg który poleży w sosu z cytrusów jest wyjątkowo delikatny - pięknie pachnie , a obłożenie plastrami mandarynki uwypukla ten smak.Podaję z frytkami i sałatą ( z mandarynką i lekkim dresingiem ).
Pstrąg z mandarynkami i pieprzem
Etap 1
Pstrąg z mandarynkami i pieprzem
Etap 2