Strona główna pulpety dla dzieci

pulpety dla dzieci

lala11 - Przepis na: pulpety dla dzieci offline

Kuchcik
Przepisy: 5
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
pulpety dla dzieci
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

pulpeciki z indyczka dla niejadka i łakomczucha, Jako drugie danie lub jako dodatek do zupy(często mój dwulatek tak jada)


trudność: łatwe
czas:

pulpety dla dzieci - SKŁADNIKI:

  • masa mięsna:(ok 16 pulpetów)
  • 60 dag polecam udo trybowane z indyczka/może też być gulaszowe z kurczaka
  • 3 średnie marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • cebula
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • oliwa z oliwek lub dowolny olej
  • pieprz,sól,
  • 2 łyżeczki majeranku
  • uniwersalna przyprawa " knor do mięs"
  • do wywaru:(nie musimy wrzucać jarzyn wystarczy sama osolona woda)
  • 2 marchew , por, pietruszka , parę plasterków selera, sół , jarzynka

pulpety dla dzieci - PRZYGOTOWANIE:

Danie świetnie zaspokaja potrzeby rosnącego dziecka. Jako ze mój maluch nie należny do łakomczuszków staram się aby jego jedzenie było jak najbardziej treściwe, dlatego pulpeciki serwuje bardzo często. Umyć i zmielić mięso razem z cebulą, przyprawić solą i pieprzem. Marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach, pietruszkę na mniejszych a ziemniaki zetrzeć na miazgę. Wszystko połączyć.Dodać jajko i resztę przypraw(knor i majeranek).Dokładnie wymieszać.Jeżeli masa mięsna jest zbyt rzadka dodać 2 łyżki bułki tartej. Uformować pulpety (kopiasta łyżka stołowa), obtoczyć w bułce tartej (świetnie nadaje się do tego mała miseczka), spłaszczyć je. Pulpety zarumienić z obu stron na złoto na rozgrzanej oliwie.Przełożyć do gotującej się wody z warzywami.Woda powinna zakrywać całe pulpety na ok 1-2 cm , nie więcej. Gotować ok 20 min na wolnym ogniu pod przykryciem. Pulpety podawać z ziemniakami, kaszami, zupami. Wywar z pulpetów jest wyśmienitą bazą do zrobienia pysznych sosów poprzez zagęszczenie mąką i śmietaną, dodanie koperku,chrzanu, przecieru pomidorowego itp. smacznego


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do pulpety dla dzieci (strona 1 z 1)  
kokolata

kokolata
offline

2010-01-02 11:04
Myślę że mojemu pomocnikowi bardzo zasmakują pulpeciki ! Za przepis 5 i do ulubionych.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Drób
Gulaszowe z indyka w lubczykowym sosie Zapiekana kasza gryczana Dietetyczne roladki z marchewką i jarmużem
Pierś z kaczki w sosie figowo-śliwkowym Mięso w sosie musztardowo-miodowym Ziemniaki zapiekane z kurczakiem
Placuszki z kurczaka z sezamem Udka w sosie żurawinowym Domowa wędlina z suszonymi pomidorami
Potrawka w tajskim sosie Udka pieczone z pieczarkami, cebulą i serem Kaczka nadziewana suszonymi jabłkami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane