Strona główna pulpety dla dzieci

pulpety dla dzieci

lala11 offline

Kuchcik
Przepisy: 5
zdjęcia: 1 z 1
pulpety dla dzieci
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

pulpeciki z indyczka dla niejadka i łakomczucha, Jako drugie danie lub jako dodatek do zupy(często mój dwulatek tak jada)


trudność: łatwe
czas:

pulpety dla dzieci - SKŁADNIKI:

  • masa mięsna:(ok 16 pulpetów)
  • 60 dag polecam udo trybowane z indyczka/może też być gulaszowe z kurczaka
  • 3 średnie marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • cebula
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • oliwa z oliwek lub dowolny olej
  • pieprz,sól,
  • 2 łyżeczki majeranku
  • uniwersalna przyprawa " knor do mięs"
  • do wywaru:(nie musimy wrzucać jarzyn wystarczy sama osolona woda)
  • 2 marchew , por, pietruszka , parę plasterków selera, sół , jarzynka

pulpety dla dzieci - PRZYGOTOWANIE:

Danie świetnie zaspokaja potrzeby rosnącego dziecka. Jako ze mój maluch nie należny do łakomczuszków staram się aby jego jedzenie było jak najbardziej treściwe, dlatego pulpeciki serwuje bardzo często. Umyć i zmielić mięso razem z cebulą, przyprawić solą i pieprzem. Marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach, pietruszkę na mniejszych a ziemniaki zetrzeć na miazgę. Wszystko połączyć.Dodać jajko i resztę przypraw(knor i majeranek).Dokładnie wymieszać.Jeżeli masa mięsna jest zbyt rzadka dodać 2 łyżki bułki tartej. Uformować pulpety (kopiasta łyżka stołowa), obtoczyć w bułce tartej (świetnie nadaje się do tego mała miseczka), spłaszczyć je. Pulpety zarumienić z obu stron na złoto na rozgrzanej oliwie.Przełożyć do gotującej się wody z warzywami.Woda powinna zakrywać całe pulpety na ok 1-2 cm , nie więcej. Gotować ok 20 min na wolnym ogniu pod przykryciem. Pulpety podawać z ziemniakami, kaszami, zupami. Wywar z pulpetów jest wyśmienitą bazą do zrobienia pysznych sosów poprzez zagęszczenie mąką i śmietaną, dodanie koperku,chrzanu, przecieru pomidorowego itp. smacznego


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do pulpety dla dzieci (strona 1 z 1)  
kokolata

kokolata
offline

2010-01-02 11:04
Myślę że mojemu pomocnikowi bardzo zasmakują pulpeciki ! Za przepis 5 i do ulubionych.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Drób
Pularda ze smardzami Makaron z kurczakiem w sosie dyniowym Pierogi z farszem z kaczki
Kolorowy kurczak Filet w sosie kminkowym Piersi z kurczaka w cieście czosnkowym na ostro
Kurczak z estragonową salsą verde Słodko-ostre skrzydełka Roladki drobiowe z serem i szpinakiem
Tort chlebowo-pasztetowy Indyk faszerowany burakami w cieście francuskim Pałki z boczkiem w sosie

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane