jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pycha drożdżówki z malinowym akcentem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne i pachnące. Od takiej drożdżówki warto zacząć dzień:). Idealne na śniadanie dla naszych najmłodszych!

Pycha drożdżówki z malinowym akcentem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pycha drożdżówki z malinowym akcentem

 

 

 

  • Dodatkowo: maliny świeże lub mrożone

Sposób przygotowania:

Pycha drożdżówki z malinowym akcentem
CIASTO: Drożdże rozprowadzamy w 1/3 szklanki letniego mleka Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz tyle mąki by uzyskać konsystencje śmietany. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy do niego Jajka ubite z cukrem, pozostałe letnie mleko, mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Ciasto ma odchodzić od ręki. Tak wyrobione odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła . W środku za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie. Drożdżówki przekładamy ma blaszkę ( 6 wchodzi na jedną) , smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie i pieczemy około 20 min w 180˚C. Ja jako nadzienie użyłam sera, malinowego budyniu, malin oraz obowiązkowo całość oprószyłam kruszonką.



BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej części mieszamy budyń oraz mąkę. Gotujemy budyń. Słodzimy do smaku. Lekko studzimy.



SER: Ser miksujemy z żółtkiem. Słodzimy go do smaku i dodajemy mąkę.



KRUSZONKA Składniki kruszonki przekładamy do miski i w dłoniach zagniatamy kruszonkę.Na każdej przygotowanej surowej drożdżówce układamy po łyżce budyniu i sera. Na wierzchu układamy po 3-4 maliny. Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy.
Pycha drożdżówki z malinowym akcentem
Składniki na ser miksujemy dokładnie na jednolita masę
Pycha drożdżówki z malinowym akcentem
na połowę drożdżówki wykładamy ser, a na połowę budyń
Pycha drożdżówki z malinowym akcentem
Następnie wykładamy przygotowane maliny.
Pycha drożdżówki z malinowym akcentem
całość oprószamy równomiernie kruszonką i pieczemy