Ryba z sosem pomarańczowym i warzywami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Z folii aluminiowej wykroić 4 większe prostokąty i posmarować je połową ilości oliwy. Na każdym z nich położyć filet...

Ryba z sosem pomarańczowym i warzywami

Składniki:

Ryba z sosem pomarańczowym i warzywami

 

  • Składniki dla 4 osób:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 filety białej ryby
  • 1 łyżka Vegety Mix do ryb
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

  • Dodatek warzywny:
  • 2 marchewki
  • 2 dymki
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka Vegety klasycznej

 

Sposób przygotowania:

Ryba z sosem pomarańczowym i warzywami
Z folii aluminiowej wykroić 4 większe prostokąty i posmarować je połową ilości oliwy. Na każdym z nich położyć filet, posypać Vegetą Mix do ryb, skropić sokiem z cytryny i posmarować resztą oliwy. Folię aluminiową zawinąć i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C 10-15 minut.



Dodatek: warzywa oczyścić i pokroić w cienkie wstążki. Na patelni rozgrzać olej i krótko obsmażyć warzywa. Dodać Vegetę i smażyć jeszcze 2 minuty.



Sos: na 20 g roztopionego masła obsmażyć drobno posiekaną białą część dymki. Dodać sok z pomarańczy, startą skórkę pomarańczową i Vegetę. Gotować 3-4 minuty ciągle mieszając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną rozcieńczoną odrobiną wody. Zestawić z ognia i wymieszać z pozostałym masłem.



Serwowanie: pieczone filety rybne wyjąć z folii, wyłożyć na ciepły talerz i podawać z warzywami oraz sosem pomarańczowym.



Rada: pokrojone warzywa można ułożyć pod rybą i wszystko razem zawinięte w folii piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.