Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ryż zapiekany z sadzonymi jajkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ryż zapiekany z jajkami to smaczne danie

Ryż zapiekany z sadzonymi jajkami

Składniki:

Ryż zapiekany z sadzonymi jajkami

 

  • 1,5 szklanki ryżu ugotowanego na sypko,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • pieprz,
  • sól,
  • 2 łyżeczki masła,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 3 jajka,
  • 7 dużych pieczarek,
  • 3 łyżki startego żółtego sera

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ryż zapiekany z sadzonymi jajkami
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać pokrojone pieczarki i smażyć mieszając około 10 minut. Następnie wsypać ugotowany ryż, przyprawić do smaku solą, pieprzem, wymieszać. Na rozgrzanym maśle usmażyć sadzone jajka,oprószyć solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wsypać przygotowany ryż, na wierzchu ułożyć sadzone jajka, posypać żółtym serem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, zapiekać przez 5 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać posiekanym szczypiorkiem.