Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Sernik z chałwą

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Trochę inna wersja sernika, dwukolorowa i o smaku chałwy. Propozycja w sam raz na świąteczny podwieczorek.

Sernik z chałwą

Składniki:

Sernik z chałwą

 

  • ser mielony w wiaderku - 1 kg,
  • jajka - 7 szt,
  • cukier - 1, 5 szklanki,
  • śmietana 36% - 250 ml,
  • chałwa sezamowa - 40 dkg,
  • cukier wanilinowy - 1 opakowanie,
  • budyń waniliowy - 1 torebka,
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka,
  • ciastka twarde - 250 g,
  • słonecznik - 5 łyżek,
  • masło - 100 g,
  • mak mielony - 4 łyżki,
  • masło do wysmarowania formy
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie,
  • posypka cukrowa do dekoracji.

 

Sposób przygotowania:

Sernik z chałwą
Jajka umyć. Rozdzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę a żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać do żółtek ser z wiaderka oraz śmietanę. Zmiksować na niskich obrotach a następnie dosypać budyń oraz cukier wanilinowy. Powstałą masę delikatnie wymieszać z pianą z białek a potem podzielić na dwie części. Do jednej części dodać mąkę ziemniaczaną a do drugiej pokruszoną na drobno chałwę. Ser z chałwą miksować ok 1 minutki. dużą tortownice ok 25 cm natłuścić masłem. Ciastka pokruszyć i wymieszać z ciepłym masłem. Dodać słonecznik. Spód tortownicy wysypać mieszanką ciastek i słonecznika a z wierzchu posypać mielonym suchym makiem. Na taki spód wylać połowę masy białej potem masę z chałwą i na koniec zalać pozostała częścią masy białej. Można delikatnie przemieszać. Piec w temperaturze ok 180 stopni ok godziny. Po wyłączeniu piekarnika nie wyjmować, pozostawić do wystudzenia w piekarniku. Podawać najlepiej na następny dzień, polane polewą czekoladową i posypane kolorowa posypką cukrową.