Strona główna Sernik z masą porzeczkową

Sernik z masą porzeczkową

anemon - autor przepisu Sernik z masą porzeczkową offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 378
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Sernik z masą porzeczkową
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Połączenie orzeźwiających porzeczek i słodkiej masy serowej - idealne. Przepis zupełnie bezproblemowy.


trudność: średne
czas:

Sernik z masą porzeczkową - SKŁADNIKI:

  • KRUCHY UCIERANY SPÓD:
  • masło miękkie 120 g
  • mąka pszenna 120 g
  • mąka kukurydziana 60 g
  • cukier puder 50 g
  • MASA SEROWA:
  • twaróg sernikowy mielony Piątnica 1 kg
  • jajka 4 szt.
  • cukier puder - 100 g
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • ekstrakt waniliowy 2 łyżki
  • MASA PORZECZKOWA:
  • czarne porzeczki /mogą być mrożone/ 125 g
  • cukier puder 1 łyżka
  • masa serowa - 1 szk. wcześniej przygotowanej masy serowej
  • POLEWA
  • śmietana gęsta, kwaśna 18% - 400 g
  • cukier puder - 2 łyżki
  • ekstrakt waniliowy - 1 łyżka
  • DO DEKORACJI:
  • bita śmietana 3 łyżki

Sernik z masą porzeczkową - PRZYGOTOWANIE:

KRUCHY UCIERANY SPÓD: masło ucieram mikserem z cukrem pudrem do uzyskania białej i puszystej masy. Partiami dodaję mąkę ucierając na najniższych obrotach miksera. Z ciasta robię kulę i zawijam je w folię spożywczą i wkładam do lodówki 30 minut. Schłodzonym ciastem wylepiam tortownicę o średnicy 22 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Boki tortownicy smaruję masłem i obsypuję kaszą manną. Na wierzchu kładę arkusz papieru do pieczenia i wysypuję fasolki. Tortownicę wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170*C i piekę 10 minut, następnie zdejmuję papier z fasolkami i piekę jeszcze 5 minut. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia. MASA SEROWA: ser miksuję z cukrem pudrem, dodaję mąkę i ekstrakt waniliowy cały czas ucierając mikserem Następnie dodaję po jednym jajku, każdorazowo chwilę miksując. Jedną szklankę masy serowej odkładam, będzie potrzebna do masy porzeczkowej. MASA PORZECZKOWA: czarne porzeczki z cukrem pudrem miksuję blenderem do uzyskania gładkiej masy. Dodaję 1 szklankę wcześniej odłożonej masy serowej i krótko miksuję, aby składniki dokładnie się połączyły. WYKONANIE: masę serową wykładam na podpieczony i przestudzony kruchy spód. Wstawiam do piekarnika i piekę 25 minut w 170*C. Następnie ciasto wyjmuję z piekarnika /nie wyłączając go/ i delikatnie nakładam łyżką masę serowo-porzeczkową. Ciasto wstawiam do piekarnika i piekę kolejne 30 minut. Następnie wyjmuję ciasto z piekarnika i studzę przez 20 minut. Gdy ciasto się studzi, ja mieszam składniki polewy, którą nakładam na przestudzony sernik, zostawiając jednocentymetrowy pasek wokół brzegu ciasta. Ponownie wstawiam do piekarnika na 10 minut, po tym czasie uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam w nim sernik do całkowitego ostygnięcia. Wystudzony sernik dekoruję bitą śmietaną. Ciasto przechowuję w lodówce.



Komentarze do Sernik z masą porzeczkową (strona 1 z 1)  
mali.na

mali.na
offline

2011-08-18 09:55
kolorowe słodkości, fajne ciacho:)
Skomentuj
Oceń:
0
Netka

Netka
offline

2011-08-18 10:51
Super serniczek,badzo mi sie podoba:)
Skomentuj
Oceń:
0
kołczu

kołczu
online

2011-08-18 13:19
Super. Jak z obrazka! mi nigdy nie wyjdzie nic tak urokliwego :)
Skomentuj
Oceń:
0
cherry

cherry
offline

2011-08-18 15:01
Kołczu nigdy nie mów nigdy. Objadłam się dzisiaj ciastkami, ale przepis wart zapisania.
Skomentuj
Oceń:
0
paulka104

paulka104
offline

2011-08-18 15:27
Niebiańsko się prezentuje :)
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka
offline

2011-08-18 21:58
Bardzo fajny przepis i wykonanie
Skomentuj
Oceń:
0
anemon

anemon
offline

2011-08-18 23:34
Bardzo Wam dziękuję. Kołczu to bardzo proste ciasto, zawsze się udaje.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Serniki
Pasiasty sernik Sernik z czereśniami na otrębowym spodzie Mokry sernik z pianką kawową
Kremowy sernik z delicjami Sernik - Mazurek Sernik waniliowy
Sernik na herbatnikach Sernik czekoladowy Sernik z wiśniami
Sernik Wielkanocny z polewą jogurtową i truskawkam Sernik cytrynowy Sernik z masą krówkową
Dziś moderatorami są
zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3
 
 
 
Sonda
Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

 
 Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

głosuj
 
Ostatnio komentowane