Strona główna Sernik z masą porzeczkową

Sernik z masą porzeczkową

anemon - Przepis na: Sernik z masą porzeczkową offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 498
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Sernik z masą porzeczkową
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Połączenie orzeźwiających porzeczek i słodkiej masy serowej - idealne. Przepis zupełnie bezproblemowy.


trudność: średne
czas:

Sernik z masą porzeczkową - SKŁADNIKI:

  • KRUCHY UCIERANY SPÓD:
  • masło miękkie 120 g
  • mąka pszenna 120 g
  • mąka kukurydziana 60 g
  • cukier puder 50 g
  • MASA SEROWA:
  • twaróg sernikowy mielony Piątnica 1 kg
  • jajka 4 szt.
  • cukier puder - 100 g
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • ekstrakt waniliowy 2 łyżki
  • MASA PORZECZKOWA:
  • czarne porzeczki /mogą być mrożone/ 125 g
  • cukier puder 1 łyżka
  • masa serowa - 1 szk. wcześniej przygotowanej masy serowej
  • POLEWA
  • śmietana gęsta, kwaśna 18% - 400 g
  • cukier puder - 2 łyżki
  • ekstrakt waniliowy - 1 łyżka
  • DO DEKORACJI:
  • bita śmietana 3 łyżki

Sernik z masą porzeczkową - PRZYGOTOWANIE:

KRUCHY UCIERANY SPÓD: masło ucieram mikserem z cukrem pudrem do uzyskania białej i puszystej masy. Partiami dodaję mąkę ucierając na najniższych obrotach miksera. Z ciasta robię kulę i zawijam je w folię spożywczą i wkładam do lodówki 30 minut. Schłodzonym ciastem wylepiam tortownicę o średnicy 22 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Boki tortownicy smaruję masłem i obsypuję kaszą manną. Na wierzchu kładę arkusz papieru do pieczenia i wysypuję fasolki. Tortownicę wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170*C i piekę 10 minut, następnie zdejmuję papier z fasolkami i piekę jeszcze 5 minut. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia. MASA SEROWA: ser miksuję z cukrem pudrem, dodaję mąkę i ekstrakt waniliowy cały czas ucierając mikserem Następnie dodaję po jednym jajku, każdorazowo chwilę miksując. Jedną szklankę masy serowej odkładam, będzie potrzebna do masy porzeczkowej. MASA PORZECZKOWA: czarne porzeczki z cukrem pudrem miksuję blenderem do uzyskania gładkiej masy. Dodaję 1 szklankę wcześniej odłożonej masy serowej i krótko miksuję, aby składniki dokładnie się połączyły. WYKONANIE: masę serową wykładam na podpieczony i przestudzony kruchy spód. Wstawiam do piekarnika i piekę 25 minut w 170*C. Następnie ciasto wyjmuję z piekarnika /nie wyłączając go/ i delikatnie nakładam łyżką masę serowo-porzeczkową. Ciasto wstawiam do piekarnika i piekę kolejne 30 minut. Następnie wyjmuję ciasto z piekarnika i studzę przez 20 minut. Gdy ciasto się studzi, ja mieszam składniki polewy, którą nakładam na przestudzony sernik, zostawiając jednocentymetrowy pasek wokół brzegu ciasta. Ponownie wstawiam do piekarnika na 10 minut, po tym czasie uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam w nim sernik do całkowitego ostygnięcia. Wystudzony sernik dekoruję bitą śmietaną. Ciasto przechowuję w lodówce.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Sernik z masą porzeczkową (strona 1 z 1)  
mali.na

mali.na
offline

2011-08-18 09:55
kolorowe słodkości, fajne ciacho:)
Skomentuj
Oceń:
0
Netka

Netka
offline

2011-08-18 10:51
Super serniczek,badzo mi sie podoba:)
Skomentuj
Oceń:
0
kołczu

kołczu
offline

2011-08-18 13:19
Super. Jak z obrazka! mi nigdy nie wyjdzie nic tak urokliwego :)
Skomentuj
Oceń:
0
cherry

cherry
offline

2011-08-18 15:01
Kołczu nigdy nie mów nigdy. Objadłam się dzisiaj ciastkami, ale przepis wart zapisania.
Skomentuj
Oceń:
0
paulka104

paulka104
offline

2011-08-18 15:27
Niebiańsko się prezentuje :)
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka
offline

2011-08-18 21:58
Bardzo fajny przepis i wykonanie
Skomentuj
Oceń:
0
anemon

anemon
offline

2011-08-18 23:34
Bardzo Wam dziękuję. Kołczu to bardzo proste ciasto, zawsze się udaje.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Serniki
Jogurtowy serniczek Sernik z bezą i brzoskwiniami Sernik z mlekiem i brzoskwiniami
Sernik Izaura - trzy kolory Pikantny sernik Eli z grzybami leśnymi Sernik z jabłkami karmelizowanymi w pomarańczach
Sernik w kropki Prosty sernik malinowy Torcik na zimno
Ciasto sernikowo-makowe zwane seromakowcem Styropian z brzoskwiniami Sernik z musem malinowo-jeżynowym

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane