Strona główna Sernik z masą porzeczkową

Sernik z masą porzeczkową

anemon - autor przepisu Sernik z masą porzeczkową offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 378
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Sernik z masą porzeczkową
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Połączenie orzeźwiających porzeczek i słodkiej masy serowej - idealne. Przepis zupełnie bezproblemowy.


trudność: średne
czas:

Sernik z masą porzeczkową - SKŁADNIKI:

  • KRUCHY UCIERANY SPÓD:
  • masło miękkie 120 g
  • mąka pszenna 120 g
  • mąka kukurydziana 60 g
  • cukier puder 50 g
  • MASA SEROWA:
  • twaróg sernikowy mielony Piątnica 1 kg
  • jajka 4 szt.
  • cukier puder - 100 g
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • ekstrakt waniliowy 2 łyżki
  • MASA PORZECZKOWA:
  • czarne porzeczki /mogą być mrożone/ 125 g
  • cukier puder 1 łyżka
  • masa serowa - 1 szk. wcześniej przygotowanej masy serowej
  • POLEWA
  • śmietana gęsta, kwaśna 18% - 400 g
  • cukier puder - 2 łyżki
  • ekstrakt waniliowy - 1 łyżka
  • DO DEKORACJI:
  • bita śmietana 3 łyżki

Sernik z masą porzeczkową - PRZYGOTOWANIE:

KRUCHY UCIERANY SPÓD: masło ucieram mikserem z cukrem pudrem do uzyskania białej i puszystej masy. Partiami dodaję mąkę ucierając na najniższych obrotach miksera. Z ciasta robię kulę i zawijam je w folię spożywczą i wkładam do lodówki 30 minut. Schłodzonym ciastem wylepiam tortownicę o średnicy 22 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Boki tortownicy smaruję masłem i obsypuję kaszą manną. Na wierzchu kładę arkusz papieru do pieczenia i wysypuję fasolki. Tortownicę wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170*C i piekę 10 minut, następnie zdejmuję papier z fasolkami i piekę jeszcze 5 minut. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia. MASA SEROWA: ser miksuję z cukrem pudrem, dodaję mąkę i ekstrakt waniliowy cały czas ucierając mikserem Następnie dodaję po jednym jajku, każdorazowo chwilę miksując. Jedną szklankę masy serowej odkładam, będzie potrzebna do masy porzeczkowej. MASA PORZECZKOWA: czarne porzeczki z cukrem pudrem miksuję blenderem do uzyskania gładkiej masy. Dodaję 1 szklankę wcześniej odłożonej masy serowej i krótko miksuję, aby składniki dokładnie się połączyły. WYKONANIE: masę serową wykładam na podpieczony i przestudzony kruchy spód. Wstawiam do piekarnika i piekę 25 minut w 170*C. Następnie ciasto wyjmuję z piekarnika /nie wyłączając go/ i delikatnie nakładam łyżką masę serowo-porzeczkową. Ciasto wstawiam do piekarnika i piekę kolejne 30 minut. Następnie wyjmuję ciasto z piekarnika i studzę przez 20 minut. Gdy ciasto się studzi, ja mieszam składniki polewy, którą nakładam na przestudzony sernik, zostawiając jednocentymetrowy pasek wokół brzegu ciasta. Ponownie wstawiam do piekarnika na 10 minut, po tym czasie uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam w nim sernik do całkowitego ostygnięcia. Wystudzony sernik dekoruję bitą śmietaną. Ciasto przechowuję w lodówce.



Komentarze do Sernik z masą porzeczkową (strona 1 z 1)  
mali.na

mali.na
offline

2011-08-18 09:55
kolorowe słodkości, fajne ciacho:)
Skomentuj
Oceń:
0
Netka

Netka
offline

2011-08-18 10:51
Super serniczek,badzo mi sie podoba:)
Skomentuj
Oceń:
0
kołczu

kołczu
offline

2011-08-18 13:19
Super. Jak z obrazka! mi nigdy nie wyjdzie nic tak urokliwego :)
Skomentuj
Oceń:
0
cherry

cherry
offline

2011-08-18 15:01
Kołczu nigdy nie mów nigdy. Objadłam się dzisiaj ciastkami, ale przepis wart zapisania.
Skomentuj
Oceń:
0
paulka104

paulka104
offline

2011-08-18 15:27
Niebiańsko się prezentuje :)
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka
offline

2011-08-18 21:58
Bardzo fajny przepis i wykonanie
Skomentuj
Oceń:
0
anemon

anemon
offline

2011-08-18 23:34
Bardzo Wam dziękuję. Kołczu to bardzo proste ciasto, zawsze się udaje.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Serniki
Sernik z wiśniami Sernik z mandarynką Sernik gotowany z cukierkami
Tradycyjny sernik wg Megg Sernik na biszkoptach z polewą kajmakowo - kawową Sernik wiedeński
Sernik mega chałwowy Sernik z kajmakiem Sernik waniliowo - czekoladowy
Jagodowy sernik na jaglanym spodzie Sernik  "Inka" z kawową nutą Sernik z awokado
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane