iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Świąteczne uszka z podgrzybkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Uszka świąteczne do barszczyku lub podsmażane na masełku . W środku farsz z mrożonych podgrzybków. Pasują na święta .

Świąteczne uszka z podgrzybkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Świąteczne uszka z podgrzybkiem

 

Sposób przygotowania:

Świąteczne uszka z podgrzybkiem
Do miski wsypujemy mąkę i sól do smaku. Mleko wlewamy do garnka dodajemy masło i podgrzewamy , aż masło rozpuści się . Ciepłe mleko wlewamy do mąki . Mieszamy łyżką . Następnie wyrabiamy rękami. Formujemy kulę odstawiamy ją aż ostygnie , nakrywając miską . Po ok 30 min rozwałkowujemy cieniutko ciasto. Podgrzybki obgotowujemy. Na patelni na maśle podsmażamy cebulkę pokrojoną w kosteczkę , dodajemy odsączone grzyby . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku Smażymy. Zimne mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy trochę bułki tartej żeby farsz był gęsty - mieszamy. Tniemy ciasto na kwadraciki nakładamy farsz i zlepiamy uszka.
Świąteczne uszka z podgrzybkiem
ugotowane podgrzybki smazymy z cebulką i przyprawami
Świąteczne uszka z podgrzybkiem
gotowy farsz do uszek , zmielony przez maszynkę