Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Wielkanocny boczek z mięsem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Boczek faszerowany mięsem i pieczarkami zrobił furorę na moim stole Wielkanocnym - był na prawdę pyszny.

Wielkanocny boczek z mięsem i pieczarkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Wielkanocny boczek z mięsem i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocny boczek z mięsem i pieczarkami
Umyty i osuszony boczek delikatnie natrzeć oliwą i przyprawami. Pieczarki obrać, posiekać, udusić na łyżce oliwy. Przyprawić do smaku, ostudzić.

Do mięsa mielonego dodać grubo posiekany czosnek, pieczarki oraz przyprawę gyros. Wyrobić jednolitą masę. Przygotowany farsz rozetrzeć na boczku.

Zwinąć roladę, mocno obwiązać nicią bawełnianą. Przełożyć do worka do pieczenia. Odstawić do lodówki na noc.

Po tym czasie przełożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez godzinę.

Po tym czasie rozciąć woreczek i opiekać jeszcze przez 20-30 minut. Podawać na zimno pokrojony w plastry. 
Wielkanocny boczek z mięsem i pieczarkami
Boczek delikatnie natrzeć oliwą i przyprawami.
Wielkanocny boczek z mięsem i pieczarkami
Pieczarki udusić na oliwie i przyprawić.
Wielkanocny boczek z mięsem i pieczarkami
Z mięsa pieczarek i czosnku wyrobić jednolitą masę.
Wielkanocny boczek z mięsem i pieczarkami
Powstałym farszem wysmarować płat boczku.
Wielkanocny boczek z mięsem i pieczarkami
Boczek zwinąć w roladkę i upiec w piekarniku.

Tagi:

boczek mięso