SUPERPRZEPIS

Winna szarlotka z polewą

         
ocena: 5/5 głosów: 6
Winna szarlotka z polewą Więcej zdjęć (5)

Do szarlotki użyłam lekko kwaśnych jabłek, więc w smaku wyszła winna, jeśli wolicie słodsze smaki wystarczy dodać słodkich jabłek.

Składniki:

Winna szarlotka z polewą

 

  • Ciasto:
  • 20 dag mąki tortowej
  • 10 dag cukru
  • 13 dag masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa jabłkowa:
  • 2 kg jabłek
  • 5 dag masła
  • 5 dag cukru
  • 10 dag rodzynek
  • sok z małej cytryny
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego

 

 

  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Winna szarlotka z polewą
Ciasto: Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajko, zimne masło i zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Tortownicę 26 cm natrzeć masłem i wyłożyć rozwałkowane ciasto, tak aby brzegi ciasta były podniesione.Masa jabłkowa: Umyte i obrane jabłka pokroić w kostkę (u mnie dość spora kostka). Dodać sok z cytryny, cukier, masło i rodzynki i dusić na małym ogniu przez 15 minut od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia i dodać budyń, który dokładnie wymieszać. Wyłożyć na ciasto. Polewa: Masło, cukier, miód, mleko i płatki migdałów zagotować i gorące wylać na masę jabłkową. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 35-40 minut. 
Winna szarlotka z polewą
Z podanych składników zagnieść ciasto, włożyć do lodówki.
Winna szarlotka z polewą
Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy unosząc brzegi.
Winna szarlotka z polewą
Na ciasto wylać przygotowaną masę jabłkową.
Winna szarlotka z polewą
Wierzch jabłek polać gorącą polewą i piec przez ok. 35-40 min. w 180°C.