jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Zakręcone pączki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Polecam zamiast tradycyjnych pączków. Cynamonowo- jabłkowe nadzienie z pewnością może konkurować z różanym. Dodatkowo pączki mają inny, ciekawy kształt.

Zakręcone pączki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zakręcone pączki

 

  • Ciasto:
  • 0,5 kg maki,
  • ¾ szklanki mleka,
  • ½ kostki masła,
  • 5 dag drożdży,
  • Szczypta soli,
  • Kieliszek rumu,
  • 4 żółtka,
  • 1 jajko,
  • ½ szklanki cukru kryształu,
  • Dodatkowo:
  • Około 450 g obranych jabłek,
  • 3 łyżki cukru kryształu,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • Olej do smażenia,
  • Białko do posmarowania ciasta w miejscu zlepienia

 

Sposób przygotowania:

Zakręcone pączki
Masło topimy. Studzimy. Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskany rozczyn miał konsystencję śmietany. Gotowy pozostawimy do podrośnięcia. Miedzy czasie jajka, żółtko i cukier ubijamy na puszysta masę. Gdy rozczyn podrośnie dodajemy do niego pozostałą mąkę, mleko, sól oraz ubite jajka. Zagniatamy ciasto około 10 minut. Pod koniec wlewamy tłuszcz. Zagniatamy jeszcze 5 minut. Tuż przed końcem zagniatania dodajemy rum. Ciasto powinno odchodzić od ręki oraz garnka. Gotowe ponownie pozostawiamy do podrośnięcia (w ciepłe miejsce). Między czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka kroimy w kostkę. Cukier łączymy z cynamonem. Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Wałkujemy na grubość około 1 cm formując prostokąt. Na rozwałkowane ciasto wykładamy jabłka. Posypujemy je częścią cynamonowego cukru. Zwijamy roladę. Miejsce łączenia smarujemy wcześniej białkiem. Uformowana roladę kroimy w plastry o grubości około 2,5 cm. Plastry układamy na stolnicy i pozostawiamy by delikatnie podrosły. Podrośnięte ślimaczki przekładamy na rozgrzany olej i smażmy z obu stron do zrumienienia. Usmażone pączki wykładamy na papierowy ręczniczek. Wierzch posypujemy pozostałym cynamonowym cukrem.
Zakręcone pączki
Gotowe ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia.
Zakręcone pączki
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę , wałkujemy i posypujemy jabkami
Zakręcone pączki
Ciasto zwijamy formując roladę. dokładnie sklejamy miejsce łączenia
Zakręcone pączki
Roladę tniemy na plastry i pozostawiamy do podrośnięcia.