Pamplemousse

Pamplemousse

Kuchcik
[Przepisów: 6]

Zapiekane ravioli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Potrawka z kurczaka i włoskie pierożki zapieczone pod serem

Zapiekane ravioli

Składniki:

Zapiekane ravioli

 

  • 2 opakowania ravioli albo tortellini (np. z Biedronki z serem)
  • 3 surowe udka z kurczaka, albo 2 udka i kilka skrzydełek
  • nieduży kawałek sera żółtego
  • sól, pieprz, liść laurowy
  • 0,5 puszki pomidorów krojonych
  • 0,5 dużej marchewki albo 1 mała
  • 0,5 kg pieczarek
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 2 cebule
  • 2 sosy pieczarkowe w proszku
  • 1-1,5 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Zapiekane ravioli
Drób wkładamy do garnka, dodajemy liść laurowy, możemy sypnąć trochę Vegety. Gotujemy do miękkości, wyciągamy z wywaru, obieramy z kości. Cebulę kroimy w półplasterki, marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. Pieczarki kroimy w ćwiartki. Rzucamy warzywa na rozgrzaną patelnię, podsypujemy solą i pieprzem, smażymy aż cebula zrumieni się i dodajemy kurczaka. Podsmażamy, podlewamy wywarem z drobiu. Kiedy marchewka zmięknie, wlewamy rozrbiony sos pieczarkowy, zagęszczamy jogurtem wymieszanym z łyżką mąki. Gotujemy na osolonej wodzie pierożki, odsączamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pierożki nie mogą być rozgotowane, najlepiej jak są lekko twarde. Na pierożkach rozkładamy pomidory z zalewą. To wszystko zalewamy potrawką z kurczaka. Ścieramy ser i posypujemy wierzch. Zapiekamy w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez około 45 minut. Po wyjęciu zapiekankę można posypać pokrojoną natką pietruszki.