alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Zapiekanka mięsno makaronowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Lubię dania jednogarnkowe, a taką zapiekankę robię często.

Zapiekanka mięsno makaronowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekanka mięsno makaronowa

 

  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 1 kartonik pomidorów krojonych z bazylią i oregano
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1 cebula mniejsza
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • Sos beszamelowy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 szk mleka
  • sól pieprz gałka muszkatołowa do smaku
  • 300 g makaronu świderki
  • 300 g sera żółtego

Sposób przygotowania:

Zapiekanka mięsno makaronowa
Sos beszamelowy: w rondelku roztopić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać uważając żeby nie powstały grudki. Gdy sos będzie jednolity wlać mleko i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć i doprawić do smaku dosyć pikantnie. Na patelni rozgrzać olej dodać pokrojoną w kostkę cebulę chwilkę podsmażyć i dodać pokrojony drobno czosnek, lekko zrumienić. Dodać mięso mielone i podsmażyć . Do mięsa wlać pomidory z kartonika, dodać przecier pomidorowy, ketchup, odsączoną kukurydzę,sól, pieprz, paprykę słodką, pieprz ziołowy oraz roztarty w dłoniach majeranek. Całość wymieszać i podsmażyć około 10 - 15 min do częściowego odparowania płynów. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i wykładać warstwami - makaron, mięso, sos, kończymy makaronem. Na górę zetrzeć na tarce na dużych oczkach żółty ser. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 190 st na około 20 min.
Zapiekanka mięsno makaronowa
przygotować z składników sos beszamelowy
Zapiekanka mięsno makaronowa
mięso podsmażyć z cebulą czosnkiem doprawić do smaku
Zapiekanka mięsno makaronowa
w wysmarowanym naczyniu ułożyć warstwami makaron mięso sos