Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Zawijaniec z indyka z sosem smardzowym

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

taka rolada może z powodzeniem wystąpić na niedzielnym, świątecznym czy jakimś innym specjalnym obiedzie i wszyscy będą zadowoleni.

Zawijaniec z indyka z sosem smardzowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zawijaniec z indyka z sosem smardzowym

 

  • 2 filety z udźca indyka, bez skóry i kości, razem ok. 1 kg
  • 4 - 5 łyżeczek musztardy Dijon
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 6 łyżek bułki tartej
  • ok. 1/2 szkl. mleka
  • 6 czubatych łyżek ziarna słonecznika, łuskanego
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • do smaku - sól, pieprz czarny mielony

 

  • SOS - 15 - 20 suszonych smardzy
  • kilka łyżek śmietanki 30 %
  • 1 nieduża cebula
  • 1 , 5 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Zawijaniec z indyka z sosem smardzowym
każdy filet rozłożyłam na płasko na desce. Ostrym nożem rozkroiłam grubsze część i rozłożyłam na większy płat - lekko rozbiłam wszystko tłuczkiem przykrywając najpierw mięso folią spożywczą żeby nie pryskało - na całej swojej powierzchni powinno być mniej więcej równej grubości. Oprószyłam je z obu stron solą i pieprzem. Ułożyłam na dużym arkuszu papieru do pieczenia Saga tak żeby zachodziły na siebie i tworzyły razem jeden płat. Posmarowałam go musztardą. Filet z kurczaka drobno posiekałam. Dodałam do niego bułkę tartą, mleko, posiekaną zieleninę i podprażone ziarno słonecznika - doprawiłam solą, pieprzem i dokładnie wymieszałam. Nałożyłam masę na mięso indycze, na musztardę. Przy pomocy papieru zwinęłam w roladę, zawinęłam w papier i związałam boki sznurkiem kuchennym. Położyłam na blasze do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C - piekłam ok. 1 godziny. Po upieczeniu wyjęłam i zostawiłam przykrytą folią żeby przestygłą i troszkę stężała zlewając do kubka sos, który zebrał się w papierze.SOS - grzyby opłukałam i zalałam 1/2 l gorącej wody, zostawiłam na 15 minut a następnie gotowałam następne 15 minut. Odcedziłam, kilka pokroiłam w paseczki. Cebulę obrałam i posiekałam, zeszkliłam na połowie masła. Dolałam sos z pieczenia i wywar z grzybów, gotowałam aż sos zredukował mniej więcej o połowę. Dolałam śmietankę, musztardę i dorzuciłam grzyby - zarówno te posiekane jak i całe, gotowałam jeszcze kilka chwil żeby sos zgęstniał. Zdjęłam z ognia i wmieszałam resztę zimnego masła. Roladę, ew. podgrzaną ponownie, pokroiłam bardzo ostrym nożem w grube plastry. Podałam z sosem smardzowym i galuszkami.
Zawijaniec z indyka z sosem smardzowym
mięso rocięłam na płat i lekko rozbiłam tłuczkiem żeby było mniej więcej tej samej grubości
Zawijaniec z indyka z sosem smardzowym
kawałki ułożyłam tak żeby zachodziły na siebie i tworzyły jeden płat - doprawiłam
Zawijaniec z indyka z sosem smardzowym
mięso się marynowało a ja przy gotowałam składniki farszu
Zawijaniec z indyka z sosem smardzowym
wymieszałam je dokładnie i nałożyłam równą warstwą na mięso a następnie zwinęłam roladę