Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Żeberka w piwie i paście miso z sałatką z ogórków

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo azjatyckie żeberka marynowane w pacie miso, podane z lekko pikantną sałatką z ogórków zachwycą smakiem zarówno domowników jak i gości :) Polecam na zbliżające się Andrzejki i Święta :D

Żeberka w piwie i paście miso z sałatką z ogórków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żeberka w piwie i paście miso z sałatką z ogórków

 

Sposób przygotowania:

Żeberka w piwie i paście miso z sałatką z ogórków
Żeberka myjemy, osuszamy, kroimy na porcję. W dużym garnku gotujemy wodę z czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Do gotującej się wody wkładamy żeberka i gotujemy je 30 minut.

Żeberek wyjmujemy i studzimy. W misce łączymy ze sobą pastę miso, piwo i cukier.

Do tak przygotowanej marynaty wkładamy wystudzone żeberka i marynujemy je minimum 2 godziny ( a najlepiej całą noc).

Zamarynowane żeberka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego przykrywamy je folia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy żeberka jeszcze 10-15 minut, aż ładnie się zarumienią.

W czasie kiedy żeberka się pieką przygotowujemy sałatkę. Ogórka myjemy i za pomocą temperówki do warzyw kroimy ją na spaghetti. Ogórka można też pokroić w plastry wzdłuż następnie pokroić w cienkie paseczki.

Tak przygotowanego ogórka przekładamy do miseczki i lekko solimy – odstawiamy na bok. W słoiczku lub miseczce łączymy ze sobą olej, olej sezamowy, ocet i cukier. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli, starty na tarce imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek – wszystko starannie mieszamy.

Ogórka lekko odciskamy z nadmiaru wody, polewamy powstałym sosem, dodajemy ziarna sezamu mieszamy.

Upieczone żeberka dekorujemy sałatką z ogórków, posypujemy sezamem i serwujemy gorące, smacznego :D 
Żeberka w piwie i paście miso z sałatką z ogórków
Żeberka myjemy, osuszamy, kroimy na porcję. W dużym garnku gotujemy wodę z czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Do gotującej się wody wkładamy żeberka i gotujemy je 30 minut. Żeberek wyjmujemy i studzimy.
Żeberka w piwie i paście miso z sałatką z ogórków
W misce łączymy ze sobą pastę miso, piwo i cukier. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy wystudzone żeberka i marynujemy je minimum 2 godziny ( a najlepiej całą noc). Zamarynowane żeberka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego przykrywamy je folia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy żeberka jeszcze 10-15 minut, aż ładnie się zarumienią.
Żeberka w piwie i paście miso z sałatką z ogórków
Ogórka myjemy i za pomocą temperówki do warzyw kroimy ją na spaghetti. Ogórka można też pokroić w plastry wzdłuż następnie pokroić w cienkie paseczki. Tak przygotowanego ogórka przekładamy do miseczki i lekko solimy – odstawiamy na bok.
Żeberka w piwie i paście miso z sałatką z ogórków
W słoiczku lub miseczce łączymy ze sobą olej, olej sezamowy, ocet i cukier. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli, starty na tarce imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek – wszystko starannie mieszamy.