marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Żeberka w serze i pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Żeberka wykwintne danie na każde zachcianki.

Żeberka w serze i pomidorach

Składniki:

Żeberka w serze i pomidorach

 

Sposób przygotowania:

Żeberka w serze i pomidorach
Umyte, osuszone mięso lekko rozbić tłuczkiem, posypać solą, obsmażyć z obu stron na oleju i odłożyć. Ziemniaki w skorupkach ugotować na półmiękko, następnie obrać i pokroić na plasterki. Naczynie żaroodporne wyłożyć cienkimi plasterkami słoniny, na nich ułożyć plasterki ziemniaków i mięso. Całość posypać ziołami, doprawić solą oraz pieprzem, przykryć warstwą pokrajanych w plasterki pomidorów i polać olejem spód mięsa. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni C przez około 20-25 minut, gdy nasze żeberka ładnie się upieką wyjąć z piekarnika, posypać pokruszonym serem i zapiec (5 minut). Kiedy ser się roztopi, potrawę posypać posiekaną natką pietruszki i od razu podawać (po wystygnięciu traci smak). Smacznego