Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2268]

Zupa z pokrzyw

  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo dokładnie opłukaną pokrzy­wę sparzyć wrzątkiem na sicie, udu­sić w maśle

Zupa z pokrzyw

Składniki:

Zupa z pokrzyw

  • 50 dag świeżo uciętych wierzchoł­ków młodej pokrzywy zwyczajnej lub pokrzywy-żegawki

  • łyżka masła ro­ślinnego

  • 2 jaja

  • kostka rosołowa

  • starta gałka musz­katołowa

Sposób przygotowania:

Zupa z pokrzyw

Bardzo dokładnie opłukaną pokrzy­wę sparzyć wrzątkiem na sicie, udu­sić w maśle wraz z posiekanym czosnkiem, zmiksować, zalać wywa­rem z włoszczyzny i kostki rosołowej oraz mlekiem, zagotować, zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką i przy­prawić. Do każdej porcji włożyć po­łówkę jaja ugotowanego na twardo.