Sposób przygotowania:
Pikantna pizza Dwa Serca
Wsypujemy mąkę razową do miski, robimy dołek. Wlewamy w dołek połowę letniego mleka, rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy. Pozostawiamy na 15 minut do chwili, aż drożdże ruszą. Dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy gładkie ciasto. Pozostawiamy je na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Przesmażamy posiekaną drobno cebulę na maśle, zalewamy ją winem. Dodajemy pozostałe składniki , pokrojoną w paseczki paprykę, pokrojone drobno łodygi selera naciowego, przecier pomidorowy,suszoną bazylię, paprykę w proszku i harissę lub posiekaną ostrą papryczkę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku po czym dusimy na małym ogniu aż sos odparuje. Odstawiamy do ostudzenia.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie, rozwałkowujemy na 1 cm i formujemy serca. Brzegi każdego zawijamy , by powstał ozdobny rant.Układamy po dwa razem złączone brzegami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Smarujemy brzegi rozkłóconym jajem i posypujemy sezamem. Na każde serce rozkładamy warstwę sera, posypujemy oregano, a następnie rozkładamy paprykę z sosem. Wstawiamy serca do nagrzanego do 190 st.C piekarnik i pieczemy przez około 15 minut. Gdy pizza lekko się zarumieni posypujemy serca resztą sera i pieczemy jeszcze 5 minut do chwili, aż sezamowe brzegi ładnie się zarumienią. Dekorujemy serca przed podaniem listkami bazylii.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Przesmażamy posiekaną drobno cebulę na maśle, zalewamy ją winem. Dodajemy pozostałe składniki , pokrojoną w paseczki paprykę, pokrojone drobno łodygi selera naciowego, przecier pomidorowy,suszoną bazylię, paprykę w proszku i harissę lub posiekaną ostrą papryczkę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku po czym dusimy na małym ogniu aż sos odparuje. Odstawiamy do ostudzenia.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie, rozwałkowujemy na 1 cm i formujemy serca. Brzegi każdego zawijamy , by powstał ozdobny rant.Układamy po dwa razem złączone brzegami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Smarujemy brzegi rozkłóconym jajem i posypujemy sezamem. Na każde serce rozkładamy warstwę sera, posypujemy oregano, a następnie rozkładamy paprykę z sosem. Wstawiamy serca do nagrzanego do 190 st.C piekarnik i pieczemy przez około 15 minut. Gdy pizza lekko się zarumieni posypujemy serca resztą sera i pieczemy jeszcze 5 minut do chwili, aż sezamowe brzegi ładnie się zarumienią. Dekorujemy serca przed podaniem listkami bazylii.
Netka
marietta
monikaT83
jaNina
Widząc często w pizzeri pozostawiane brzegi pizzy pomyślałam, że gdyby je posypać sezamem lub makiem - nikt by ich nie zostawił.
I tak zrodził się pomysł posypania brzegów ziarnem.
Pomysł się sprawdził -brzegi sezamowe są fantastyczne!
Moniczko - wypróbuj, a zobaczysz jak pizza zyskuje :) z chęcią człowiek zaczyna od brzegów.
monikaT83
2milutka
jaNina
Mój mąż, którego mało co już w stanie jest zaskoczyć był pod wrażeniem :P
... no i brzegi były wyjedzone co do okruszka :)))
edytaha
darmiona
jaNina
kołczu