SUPERPRZEPIS

Pikantna pizza Dwa Serca

  • 11
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
 Pikantna pizza Dwa Serca Więcej zdjęć (5)

To pizza, którą nazwałam DWA SERCA, bo to pizza walentynkowa o chrupiących sezamowych brzegach i ostrym paprykowym środku.

Składniki:

Pikantna pizza Dwa Serca

 

  • Ciasto : 25 dag maki pszennej razowej
  • około 25 dag maki pszennej białej
  • 4 dag drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka mleka
  • farsz: 2 papryki czerwone
  • 2 cebule
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1/2 szklanki wytrawnego wina
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 5 dag masła
  • 1 łyżeczka harissy lub 1 papryczka pepperoni
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • 1/2 litra przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 25 dag żółtego startego sera
  • rozkłócone jajo
  • kilka łyżek sezamu
  • listki bazylii do dekoracji

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pikantna pizza Dwa Serca
Wsypujemy mąkę razową do miski, robimy dołek. Wlewamy w dołek połowę letniego mleka, rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy. Pozostawiamy na 15 minut do chwili, aż drożdże ruszą. Dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy gładkie ciasto. Pozostawiamy je na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.



W tym czasie przygotowujemy farsz. Przesmażamy posiekaną drobno cebulę na maśle, zalewamy ją winem. Dodajemy pozostałe składniki , pokrojoną w paseczki paprykę, pokrojone drobno łodygi selera naciowego, przecier pomidorowy,suszoną bazylię, paprykę w proszku i harissę lub posiekaną ostrą papryczkę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku po czym dusimy na małym ogniu aż sos odparuje. Odstawiamy do ostudzenia.



Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie, rozwałkowujemy na 1 cm i formujemy serca. Brzegi każdego zawijamy , by powstał ozdobny rant.Układamy po dwa razem złączone brzegami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia.



Smarujemy brzegi rozkłóconym jajem i posypujemy sezamem. Na każde serce rozkładamy warstwę sera, posypujemy oregano, a następnie rozkładamy paprykę z sosem. Wstawiamy serca do nagrzanego do 190 st.C piekarnik i pieczemy przez około 15 minut. Gdy pizza lekko się zarumieni posypujemy serca resztą sera i pieczemy jeszcze 5 minut do chwili, aż sezamowe brzegi ładnie się zarumienią. Dekorujemy serca przed podaniem listkami bazylii.
 Pikantna pizza Dwa Serca
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie, rozwałkowujemy na 1 cm i formujemy serca.
 Pikantna pizza Dwa Serca
Układamy po dwa razem złączone brzegami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
 Pikantna pizza Dwa Serca
Na każde serce rozkładamy warstwę sera, posypujemy oregano
 Pikantna pizza Dwa Serca
Dodajemy do farszu pozostałe składniki , pokrojoną w paseczki paprykę, pokrojone drobno łodygi selera naciowego, przecier pomidorowy,suszoną bazylię, paprykę w proszku i harissę