Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Agreściak

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Zagotować mleko z dodatkiem masła i cukru waniliowego

Agreściak

Składniki:

Agreściak

 

Sposób przygotowania:

Agreściak
Zagotować mleko z dodatkiem masła i cukru waniliowego, wrzucić ryż i połowę cukru, wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Przykryć i dogotować na małym ogniu (najlepiej użyć płytki ochronnej) lub wstawić na 30 min do nagrzanego piekarnika, albo dogotować w kuchence mikrofalowej. Rodzynki umyć, namoczyć (najlepiej w brandy). Agrest oczyścić. Ryż wymieszać z rodzynkami (i z brandy). Formę do zapiekania natłuścić i wysypać tartą bułką. Ułozyć połowę ryżu, przykryć agrestem i pozostałym ryżem. Posypać wiórkami zimnego masła i cynamonem. Wstawić na 30 min do nagrzanego piekarnika. Podawać najlepiej z bitą śmietaną.

Tagi:

ryż tarta