jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Agrestowiec wg jagienki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

pyszny placek polecany do niedzielnej kawy i herbaty

Agrestowiec wg jagienki

Składniki:

Agrestowiec wg jagienki

 

  • CIASTO:
  • 1 kostka margaryny
  • 25 dag mąki
  • 25 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 słoik agrestu - lekko odsączony
  • 2 łyżki kakao
  • MASA:
  • 1 kostka masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Agrestowiec wg jagienki
CIASTO:

Margarynę, cukier puder, cukier waniliowy rozetrzeć w donicy, dodać żółtka

następnie mąkę i proszek do pieczenia, na końcu ubite białka.

3/4 ciasta wyłożyć do wysmarowanego prodziża.

Na wierzch ciasta wciśkać odsączony agrest.

Do pozostałej części ciasta dodać 2 łyżki kakao oraz proszek do pieczenia. Wymieszać i upiec.

Piec w temp. 180 stop. C. przez 45 minut.

MASA:

Jajka ubić z cukrem na parze, wystudzić i dodać do rozcieranego masła.

Na wierzch ciasta wyłożyć masę i polać polewą kakaową.