Sposób przygotowania:
Aksamitne ciasto
Na początku w misce zmiksować z mąką ziemniaczaną jajka. Następnie dodać śmietanę i biały cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać 2 szklanki mąki pszennej.Ponownie wymieszać. Wylać ciasto na stolnicę i dodać 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, miękkie masło i amoniak.Ze składników dokładnie zagnieść ciasto.
Przygotowane ciasto podzielić na 4 równe części.Każdy placek upiec osobno w wysmarowanych tłuszczem i wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach.Piec każdy placek ok. 20 minut w średnio nagrzanym piekarniku.Po upieczeniu odstawić je do wystygnięcia.
Gdy placki będą stygły przygotować masę. W tym celu 3 szklanki mleka zagotować z białym cukrem i margaryną. Do gotującego się mleka wlać rozrobione jajka z mąką i 1 szklanką mleka. Zagotować ciągle mieszając, aby uniknąć powstania grudek.
Jeszcze gorącą masą przekładać placki dociskając je do siebie.
Na wierzch można posypać cukier puder.Smacznego.
Przygotowane ciasto podzielić na 4 równe części.Każdy placek upiec osobno w wysmarowanych tłuszczem i wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach.Piec każdy placek ok. 20 minut w średnio nagrzanym piekarniku.Po upieczeniu odstawić je do wystygnięcia.
Gdy placki będą stygły przygotować masę. W tym celu 3 szklanki mleka zagotować z białym cukrem i margaryną. Do gotującego się mleka wlać rozrobione jajka z mąką i 1 szklanką mleka. Zagotować ciągle mieszając, aby uniknąć powstania grudek.
Jeszcze gorącą masą przekładać placki dociskając je do siebie.
Na wierzch można posypać cukier puder.Smacznego.