zzeszytubabci

zzeszytubabci

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Alkoholowy piernik z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piernik z galaretką w wersji dla dorosłych. Naprawdę ciekawy smak.

Alkoholowy piernik z galaretką

Składniki:

Alkoholowy piernik z galaretką

 

  • Ciasto:
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej
  • 1 czubata szklanka mąki krupczatki
  • 1 kostka miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 3 łyżki miodu lipowego
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 100 ml dobrego czerwonego wina

 

 

Sposób przygotowania:

Alkoholowy piernik z galaretką
Ciasto:
Na stolnicy siekamy masło z mąką pszenną oraz krupczatką. Dosypujemy sodkę, przyprawę do piernika oraz cukier puder. Wbijamy jajko i żółtko. Zaczynamy wyrabiać ciasto dolewając miód, mleko, oraz wino. Wyrobione ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w ściereczkę i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia należy rozwałkować ciasto, ułożyć je na blaszcze i pieck ok 30 minut w 170 C.

Galaretka:
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wino wlać do garnka, zagotowac i rozpuścić w nim cukier. Wrzucić jabłka i trochę pogotować. Nalezy jednak pilnować, aby jabłka się nir rozgotowały. Po chwili jabłka wyciągamy na tależ, a do zagotowanego wina dolewamy wodę. Należy dolać jej tyle, aby uzyskać 1 litr płynu. Do smaku dodajemy kilka kropli soku z cytryny, płyn przecedzamy przez gazę. Następnie płyn znowu podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Po rozpuszczeniu żelatyny przelewamy płyn do miski i ponownie wrzucamy do niego jabłka. Kiedy galaretka zacznie tężeć wykładamy ją na wczesniej upieczone i ostudzone ciasto. Wkładamy do lodówki, aby galaretka mogła stężeć do końca.