Sposób przygotowania:
Alkoholowy piernik z galaretką
Ciasto:
Na stolnicy siekamy masło z mąką pszenną oraz krupczatką. Dosypujemy sodkę, przyprawę do piernika oraz cukier puder. Wbijamy jajko i żółtko. Zaczynamy wyrabiać ciasto dolewając miód, mleko, oraz wino. Wyrobione ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w ściereczkę i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia należy rozwałkować ciasto, ułożyć je na blaszcze i pieck ok 30 minut w 170 C.
Galaretka:
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wino wlać do garnka, zagotowac i rozpuścić w nim cukier. Wrzucić jabłka i trochę pogotować. Nalezy jednak pilnować, aby jabłka się nir rozgotowały. Po chwili jabłka wyciągamy na tależ, a do zagotowanego wina dolewamy wodę. Należy dolać jej tyle, aby uzyskać 1 litr płynu. Do smaku dodajemy kilka kropli soku z cytryny, płyn przecedzamy przez gazę. Następnie płyn znowu podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Po rozpuszczeniu żelatyny przelewamy płyn do miski i ponownie wrzucamy do niego jabłka. Kiedy galaretka zacznie tężeć wykładamy ją na wczesniej upieczone i ostudzone ciasto. Wkładamy do lodówki, aby galaretka mogła stężeć do końca.
Na stolnicy siekamy masło z mąką pszenną oraz krupczatką. Dosypujemy sodkę, przyprawę do piernika oraz cukier puder. Wbijamy jajko i żółtko. Zaczynamy wyrabiać ciasto dolewając miód, mleko, oraz wino. Wyrobione ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w ściereczkę i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia należy rozwałkować ciasto, ułożyć je na blaszcze i pieck ok 30 minut w 170 C.
Galaretka:
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wino wlać do garnka, zagotowac i rozpuścić w nim cukier. Wrzucić jabłka i trochę pogotować. Nalezy jednak pilnować, aby jabłka się nir rozgotowały. Po chwili jabłka wyciągamy na tależ, a do zagotowanego wina dolewamy wodę. Należy dolać jej tyle, aby uzyskać 1 litr płynu. Do smaku dodajemy kilka kropli soku z cytryny, płyn przecedzamy przez gazę. Następnie płyn znowu podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Po rozpuszczeniu żelatyny przelewamy płyn do miski i ponownie wrzucamy do niego jabłka. Kiedy galaretka zacznie tężeć wykładamy ją na wczesniej upieczone i ostudzone ciasto. Wkładamy do lodówki, aby galaretka mogła stężeć do końca.