A.B.

A.B.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 259]

Ambrozja-niebo w gębie

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 21

ciasto delikatne w smaku,smaczne na ciepło i zimno,niebiański smak,prawdziwa ambrozja

Ambrozja-niebo w gębie

Składniki:

Ambrozja-niebo w gębie

 

  • CIASTO:
  • 4 żółtka
  • pół płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki masła
  • olejek cytrynowy
  • mąka pszenna(ile się wgniecie)
  • OWOCE:
  • 8 gruszek
  • 4 jabłka
  • 4 brzoskwinie z puszki(czyli 8 połówek)
  • cynamon
  • PIANA:
  • 4 białka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mielonych orzechów
  • płatki migdałowe(do posypania)

Sposób przygotowania:

Ambrozja-niebo w gębie
Ciasto zagniatamy ze sobą, najpierw łączymy wilgotne składniki, następnie dodajemy suche, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem. Z tej porcji ciasta, odrywamy kawałek ciasta wielkości pięści formujemy wałeczek i wkładamy do zamrażarki. Resztą wykładamy formę i pieczemy na złoto w temp. 200*. Owoce obieramy, gruszki kroimy na ćwiartki, jabłka w ósemki, a brzoskwinie w pół talarki. Na zapieczonym spodzie układamy 3 rzędy owoców, na przemian gruszki z jabłkami, posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i tarkujemy na grubych oczkach tarki jarzynowej schłodzone ciasto. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut, do zrumienienia tartego ciasta. Ubijamy piane z białek, gdy piana jest sztywna, dodajemy cukier i mielone orzechy. Na upieczone ciasto układamy dwa rzędy brzoskwiń i zalewamy pianą, a następnie posypujemy płatkami migdałowymi. Całość zapiekamy na jasny złoty kolor. Życzę smacznego.