Sposób przygotowania:
Anyżowe rogaliki z masą serowo-orzechową
Ciasto drożdżowe: Masło roztopić i pozostawić do wystygnięcia. Mleko podgrzać. Gwiazdki anyżu rozdrobnić ( ja użyłam blendera ponieważ nie mam moździerza). Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać obie paczki drożdży, proszek anyżowy oraz wymieszane cukry, wbić jajka wymieszać. Stopniowo dolewać ciepłe mleko. Zacząć zagniatać ciasto. Dodawać stopniowo roztopione masło cały czas zagniatając. Zagniatać do całkowitego połączenia składników, gdy ciasto będzie odchodzić od ręki.Włożyć do dużej czystej miski lub garnka wysypanego mąką, Przykryć ściereczką czystą i odstawić na 2 godziny,żeby wyrosło( powinno być 2- lub 3-krotnie większe).Nadzienie: Orzechy drobno posiekać i uprażyć na suchej patelni. Pod koniec dodać miód, szybko zamieszać i zdjąć z ognia. Do miski włożyć ser, rozdrobnić, dodać żółtko, wymieszane cukry i dokładnie utrzeć. Dodać uprażone orzechy i dokładnie wymieszać. Wstawić na parę minut do lodówki.Gdy ciasto już wyrośnie ponownie je wyrobić, zrobić kulę, podzielić na 4. Wziąć jeden kawałek rozwałkować na cienki placek i dużym naczyniem wyciąć okrąg. Koło przeciąć na krzyż a potem jeszcze po przekątnej z każdej strony,aż wyjdą nam trójkąty. Postępować tak z każdym kawałkiem ciasta. Nakładać małą łyżką masę kawałki i zwijać od szerszego końca do węższego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarować roztrzepanym białkiem. Wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piec około 15-18 minut na złoto. Gdy ostygną posypać cukrem pudrem. Polecam i smacznego!
Bo
monikaT83